Valet 2010

Partistöd gick inte att kontrollera

NYHETER

Två Göteborgsforskare kritiserar att de politiska partierna inte redovisar hur de använder ett extra partistöd, som de får inför valen för information till särskilt behövande.

Bara två partier särredovisar pengarna.

Utöver det reguljära partistödet får partierna extrapengar sedan 1994, i år 30 miljoner kronor. Pengarna är avsedda att öka partiernas information till olika befolkningsgrupper för att öka valdeltagandet.

Villkoret är en kontroll och utvärdering av stödet. För granskningen finns en halv miljon kronor avsatta.

Lät pengarna gå rakt in i kassan

I år har forskarna i statsvetenskap Stefan Dahlberg och Rebecka Åsbrink vid Göteborgs universitet fått uppdraget att granska.

Alla partier utom ett lät extrastödet gå rakt in i valkassan. Därför kan Dahlberg och Åsbrink inte genomföra sitt uppdrag, uppger de på debattplats i Dagens Nyheter, samtidigt som de konstaterar att partierna "beviljat sig själva" pengarna:

"Så länge det inte är möjligt att få tillgång till specifika ekonomiska redogörelser från partierna om hur de särskilda offentliga medlen för informationsinsatser används finns det anledning att ifrågasätta huruvida dessa extramedel fyller någon egentlig funktion".

Forskarna berättar inte vilka två partier som särredovisar det extra partistödet.

TT

ANNONS

Vad betalar du i el varje månad? Jämför priser här!

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2010

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010