Valet 2010

MP vill införa entreprenörsår

sista valet På Miljöpartiets kongress i Uppsala väljs i dag Maria Wetterstrand till nytt språkrör för sista gången. Nästa år måste hon avgå enligt partiets regler.
sista valet På Miljöpartiets kongress i Uppsala väljs i dag Maria Wetterstrand till nytt språkrör för sista gången. Nästa år måste hon avgå enligt partiets regler.

NYHETER

Miljöpartiet vill införa ett entreprenörsår. Med stöd från samhället ska människor få möjlighet att testa sina företagsidéer en tid och om det inte bär kunna gå tillbaka till det gamla arbetet.

– Vi tror att många fler skulle våga hoppa om det fanns ett nät som fångade upp dem om de föll illa, sade MP:s språkrör Maria Wetterstrand när hon inledningstalade på de grönas kongress i Uppsala.

Det var ett språkrör fullt av optimism inför höstens val som mötte de 248 ombuden.

– Liksom Storbritannien har fått sin första gröna ledamot i parlamentet kommer Sverige att få sina första gröna ministrar i regeringen 2010, sade Wetterstrand.

– Om ännu ett år, mina vänner, kommer Miljöpartiet att med tillförsikt se ett grönare Sverige växa fram, där vi har satt spaden i jorden för en historisk järnvägssatsning, har mer lönsamma småföretag och där vi har en anständig sjukförsäkring, sade Wetterstrand.

Halverad tjänstemoms

Hon lyfte fram flera förslag ur partiets valmanifest, som halverad tjänstemoms, tredelad föräldraförsäkring och kvotering i börsbolagens och de offentliga bolagens styrelser för att bryta mansdominansen.

För att minska antalet tjänsteresor i staten vill MP till hösten ge Trafikverket ett uppdrag att ta fram en plan för hur tjänsteresor kan ersättas med videokonferenser.

Satsningar på jobbpolitik och klimat är högst prioriterade för Miljöpartiet om det rödgröna alternativet med MP, Socialdemokraterna och Miljöpartiet får bilda regering efter höstens val. Det går före höjningar av ersättningsnivåerna och andra återställare i a-kassan och sjukförsäkringen, enligt partiledningen.

Bred jobbpolitik

– Om krisen i euroländerna försvagar återhämtningen krävs det ännu mer av bred jobbpolitik, sade språkröret Peter Eriksson på en pressträff och underströk att trygghetsförsäkringarna kommer i andra hand om krisen från Sydeuropa sprider sig.

MP:s förslag om entreprenörsår är en variant av friåret, som MP vill återinföra på sikt.

– Det är inte lika fritt, svarade Eriksson på frågan om vad som skiljer entreprenörsåret från friåret.

Peter Eriksson tror att det kan bli diskussion om partistyrelsens förslag att föräldraförsäkringen ska delas i tre lika stora delar – en tredjedel var måste tas ut av vardera föräldern och den återstående tredjedelen ska de själva bestämma över vem som ska ta ut.

Enligt språkrören är det en viktig jämställdhetsreform att vika fler dagar för, som det oftast är, papporna.

Om inte fler dagar på frivillig väg tas ut av papporna måste politikerna agera, enligt Peter Eriksson.

– Om det inte går tillräckligt fort är det politiska ansvaret att ta beslut och inte gömma oss bakom att "människor får göra som de vill", sade Eriksson.

TT

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2010

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010