16-årig flicka levande begravd

NYHETER

Flickans far och farfar har gripits misstänkta för hedersmord

Foto: REUTERS
Flickan begravdes i sittande ställning under familjens hönshus.

En 16-årig flicka har begravts levande av släktingar i sydöstra Turkiet i ett så kallat hedersmord för att hon ska ha haft manliga vänner, uppger den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Efter att ha fått ett tips kunde polisen gräva sig ner två meter under ett hönshus, där de fann Medine Memis kropp som begravts i sittande ställning med bakbundna händer.

Flickan hade rapporterats saknad 40 dagar tidigare. Obduktionen visade att hon hade väsentliga mängder med jord i lungorna och magen vilket tyder på att hon begravts levande, uppgav rättsmedicinsk expertis.

”Vid liv när hon begravdes”

– Resultat av obduktionen är hårresande. Enligt våra fynd var flickan – som saknade blåmärken och tecken på droger i blodet – vid liv och medvetande när hon begravdes, sade en expert som inte vill namnges.

Flickans far och farfar har gripits och fängslats i väntan på rättegång. Fadern uppges ha sagt i förhör att familjen var missnöjd över att flickan hade manliga vänner.

”Besudlat släktens heder”

Vid så kallade hedersmord, som är vanligast i Turkiets huvudsakligen kurdiska sydöstra del, utser ett så kallat familjeråd en familjemedlem till att döda en kvinnlig släkting som anses ha besudlat släktens heder, vanligen genom ett utomäktenskapligt förhållande.

Sedvänjan har också tillämpats på våldtäktsoffer eller kvinnor som enbart talat med främmande män.

TT-AFP