Maria går hem i huvudstaden

De rödgröna leder stort i trendkänsliga Stockholm.

Nästan var femte väljare tänker rösta på Miljöpartiet, enligt Aftonbladet/United Minds nya väljarbarometer.

Det ser ut att bli maktskifte i huvudstaden i valet i höst. I förra valet röstade mer än varannan väljare på något av allianspartierna.

Men sedan dess har stödet fallit kraftigt. Enligt United Minds mätning, i samarbete med Cint, är stödet för de fyra borgerliga partierna nu nere på drygt 40 procent.

Stödet för de rödgröna, som gjorde ett dåligt val 2006, har däremot ökat kraftigt. Förklaringen stavas Miljöpartiet.

– De går väldigt bra i lattekvarteren, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Stödet har ökat

Redan för fyra år sedan gjorde Miljöpartiet ett bättre val i Stockholm än i landet som helhet. Men sedan dess har stödet ökat rejält. Nästan var femte väljare, 17,9 procent, säger nu att de tänker rösta på de gröna i kommunalvalet.

– Den urbana medelklassen attraheras av Maria Wetterstrand, ­säger Carl Melin.

För partierna är valet i Stockholms län extra viktigt. Vinner man där brukar man sopa hem vinsten även på riksnivå. Storstadsborna är trendkänsliga – och många. 22 procent av väljarna bor i Stockholms län.

– Miljöpartiet går bäst i storstadsregionerna och allra bäst i innerstäderna. Det ser inte likadant ut i hela Stockholms län, Västra Götaland eller Skåne, säger Carl Melin.

Ses som framtidsparti

Tidigare var det Moderaterna som betraktades som framtidsorienterat av den yngre medelklassen i Stockholm. Det har traditionellt gynnat dem på bekostnad av Socialdemokraterna.

Men nu ser det alltså ut som Miljöpartiet har övertagit den rollen. Och att det skiftet kan leda till maktskifte i huvudstaden.

– Det vi ser nationellt är att MP tar väljare direkt från Moderaterna, säger Carl Melin.

Publisert: