Dålig koll på receptfritt i butik

NYHETER

Trots att det snart gått ett halvår sedan butiker fick börja sälja receptfria läkemedel så har inte kommunernas kontroller kommit igång.

Foto: Läkemedel i livsmedelsbutik.

Bara en av tio kommuner har gjort inspektioner, visar Dagens Nyheters kartläggning av 255 av landets 290 kommuner. Där granskning inletts har ofta bara en bråkdel av butikerna besökts.

Även om medlen är receptfria så är de inte ofarliga, säger Andreas Furängen, vd på Apotekarsocieteten, till tidningen. I det receptfria sortimentet finns flera mediciner som används vid tonåringars självmordsförsök, säger han.

Läkemedelsverket oroas av signaler om att butiker inte följer regelverket. Till exempel får läkemedel inte blandas med andra varor i butiken utan att personalen har uppsikt.

”Regeringen har haft för bråttom”

Organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) anser att reformen drivits igenom för snabbt och att det inte är kommunernas fel att kontrollerna inte kommit igång.

– Förberedelsetiden har varit för kort för att man ska kunna få igång kontrollapparaten. Regeringen har haft för bråttom, säger Nils Alesund på SKL till tidningen.

Nästan 6 200 försäljningsställen har anmält att de vill sälja receptfria läkemedel och samtliga har godkänts direkt av Läkemedelsverket. Det är kommunernas ansvar att kontrollera att butikerna följer regelverket. Reformen trädde i kraft den 1 november förra året.

TT