Total apati inför valet

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Åk hit om du vill se England i sönderfall"

1 av 12 | Foto: PETER VAN DEN BERG

ROCHDALE. Om du vill se England i sönderfall, åk till Rochdale.

Skrev krönikören Liz Kershaw i en brittisk dagstidning.

Jag följde hennes uppmaning och blev skrämd.

Rochdale är ökänt sedan en vecka tillbaka. Det var här som labourledaren Gordon Brown gjorde sin jättetabbe när han omedveten om sin mikrofon kallade en äldre kvinnlig väljare för inskränkt.

Hela debatten kom att handla om att hon klagade över invandringen. När den egentligen borde ha handlat om hur landets ekonomi gått i putten. För som Rochdale mår så mår stora delar av norra England.

Stan ligger strax nordöst om Manchester och blomstrade på den tiden då textilfabrikerna fortfarande producerade kläder.

I dag sitter plywoodskivor för fönstren på de gamla tegelbyggnaderna.

Arbetslös

Steve Beavis, 54 är arbetslös sedan i september förra året. Att få ett jobb i Rochdale är ungefär lika lätt som att vinna på lotto.

– Jag söker varenda jobb som dyker upp men blir inte ens kallad till intervjuer, klagar han och drar ner den gröna mössan ytterligare som skydd mot den kalla nordanvinden.

Varje vecka löser han in sin check med arbetslöshetsersättningen på 700 kronor. Pengar omöjliga att leva på.

– Jag är tvungen att ta av mina besparingar. Den regniga dagen jag sparat pengarna till kom tidigare än väntat.

Steve hade jobbat 15 år för firman som köpte upp konkursbon när den själv gick i putten och han blev av med jobbet. Firman köpte upp platt-TV och andra lite dyrare kapitalvaror. Sånt har folk inte längre råd att köpa här.

Inte rösta

Han har inga förhoppningar om att det ska bli bättre efter valet. Han tänker inte ens rösta.

– Politikerna gör absolut ingenting för att hjälpa oss. De tänker bara på att sko sig själva. Alla partier är likadana.

De Rochdalebor jag talar med uttrycker ett drypande förakt för politikerna som ser så trevliga ut på TV men som inte har några lösningar.

Storbritanniens ekonomi är i uselt skick. Budgetunderskottet på 12 procent är det största i Europa undantaget Grekland. Främsta skälet till att England inte behöver samma hjälp som grekerna är att de inte har euron. Istället kan engelsmännen låta pundet sjunka i värde. I praktiken en devalvering.

Vågar inte

Efter valet väntar kraftiga nedskärningar av offentlig service och skattehöjningar. Inget av partierna vågar tala om för väljarna hur illa det egentligen är. Det vinner man inga röster på. Därför har de bara redovisat en bråkdel av besparingarna.

Steve har sin bild klar.

– Det blir sämre innan det blir bättre. Lita på det.

När jag går runt i stan och ser alla igenslagna butiker är det lätt att förstå hans prognos.

Det nya inomhusshoppingcentret är rent och snyggt men andas ändå torftighet. Många av butikerna är så kallade poundshops, affärer som bara säljer billiga varor.

Ingen krog

"Få kontanter direkt" står det på en skylt vid ett mobilt stånd som köper upp guld. En äldre män lämnar in lite av arvegodset och får en bunt tiopundsedlar som han stoppar i en platspåse.

Vid sidan av McDonalds ser jag inte en enda restaurang i centrum. Människor är klädda i jeans och träningsoveraller. Inga märkeskläder.

I delar av stan dominerar pakistanier och invandrare från Östeuropa. Men – skriver Kershaw om sin barndomsstad – det är inget nytt. De kom under textilindustrins storhetstid.

– Pakistanier kom för att sköta maskinerna. Sedan kom polacker och ukrainare. Ingen såg några problem med det för då fanns det jobb.

Apati

Stan försöker locka nya teknikföretag med en företagsby i utkanten, Kingsway Park. Men ingen vill bygga där. Företagsbyn är väl skyltad och det finns en kraftig grind vid infarten. I övrigt är det bara en stor tom grusplätt. Inte ett enda jobb har det blivit.

Rochdale har länge varit ett säkert labourfäste. Under en halv eftermiddag hittar jag inte en enda invånare som tänker rösta. Total apati råder inför valet.

Michelle som kommer gående med sin son kan möjligen tänka sig rösta men i så fall på det främlingsfientliga nationalistpartiet BNP.

– De är de enda som skulle kunna få ordning på stan.

Efter två timmar ser jag det första huset som har en valskylt på tomten. "Vote labour" står det med röda bokstäver.

Se där – åtminstone en som tänker rösta.

19.00: Chatta med konservativa familjen Borwick

SÅ BLIR ENGLAND MED...

Här är ledarna för Englands största partier:

Foto: Foto: AFP

David Cameron (De konservativa)

Mer EU-fientligt. Kraftiga nedskärningar i offentliga sektorn men sjukvården får mer pengar. Statsanställdas löner fryses. Folk måste ta jobb de blir erbjudna eller gå miste om arbetslöshetsersättning. Skattesänkning för de rika. Fler brottslingar ska dömas till fängelse. 100 000 nya ”gröna” jobb.

Foto: Foto: All over press

Nick Clegg (Liberaldemokraterna)

Amnesti för majoriteten av de invandrare som i dag vistas illegalt i Storbritannien. De ska bli skattebetalare i stället för svartjobbare. Kraftiga nedskärningar av statens utgifter. Ett helt nytt och mer rättvist valsystem där inte Tories och Labour gynnas så som i dag. Mindre klasser i statliga skolor.

Foto: Foto: Reuters

Gordon Brown (Labour)

Ungefär som nu men med kraftiga nedskärningar. Troligen höjd moms. En miljon nya jobb genom kraftig utbyggnad av järnvägar och bredband. Folkomröstning om ett proportionerligt valsystem. Ingen invandring från utanför EU. Högst en procent i lönehöjningar till offentliganställda.

Publicerad: