Reinfeldt: ”Allt som inte sägs av mig är fel”

Reinfeldt håller regeringsförhandlingarna hemliga

Statsminister Fredrik Reinfeldt är övertygad om att han kommer att nå en regeringslösning före den 5 oktober.

Men vilka han kommer att inleda förhandlingar med vill han inte avslöja.

– Det finns spekulationer om namn och sammanställningar av olika slag, men jag kan lugna alla med att säga att allt som inte sägs av mig är fel. Jag berättar inte om de här processerna för någon, säger Fredrik Reinfeldt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kallade i dag till en presskonferens för att ge sin bild av valresultatet och Sverigedemokraternas vågmästarroll. Den 4 oktober håller riksdagen upprop, dagen efter ska en regering presenteras och regeringsförklaringen vara klar.

Men trots att alliansen inte kommer att söka stöd från SD ville inte statsministern avslöja hur hans plan ser ut.

”Måste få föras diskussioner”

– Det är bra om valresultatet får sjunka in, så att man hinner göra en analys och reflektion. Det måste få föras diskussioner, inte via medier utan via varandra i partierna.

Statsministern säger sig dock vara övertygad om att han kommer att nå en lösning, med eller utan Miljöpartiet.

– Det är nu vi ska följa upp det som det svenska folket förväntar sig, att vi tar ansvar över det valresultat som vi har fått.

Men att det blir Miljöpartiet som alliansen till slut får stöd av är inte helt osannolikt. Under presskonferensen ville han få fram bilden av de rödgröna som ett splittrat samarbete.

– Det är viktigt att säga att de rödgröna har ett splittrat valresultat. Miljöpartiet har gått fram, och Socialdemokratin gör ett andra katastrofval i rad, och Vänsterpartiet går dåligt. Det ger en ny bild av hur de rödgröna ser ut, säger han.

Respekterar resultatet

Fredrik Reinfeldt säger att han respekterar hur svenska folket röstat, men han tror att många av de som röstat på Sverigedemokraterna egentligen inte står för deras politik.

– De har röstat i en känsla av att något fel. De misstror journalister, politiker och den officiella berättelsen av Sverige. Den känslan finns all anledning att förska förstå och bemöta, inte genom att försöka möta den främlingsfientliga kärnan, utan att möta att här finns en utmaning.

Moderaterna gjorde i år sitt bästa val genom tiderna, samtidigt som Socialdemokraterna backade. Något som Fredrik Reinfeldt tolkar som förskjutning av det politiska landskapet i Sverige.

– Moderaterna har en väldigt tydlig framryckning utanför de stora städerna, det är ett nytt landskap vi ser träda fram. Det är en enorm förskjutning om hur Sverige ser ut och hur Sverige röstar.

Publisert: