Nyheter

Hoppas fortfarande på samarbete

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hoppas på ett samarbete med alliansen, berättade han i Kvällsöppet i Tv4.

Särskilt efter att talmannen Per Westerberg (M) ställt sig positiv till ett samarbete med SD.

– Man får ha respekt för de som kommer in i riksdagen och försöka samarbeta där det är möjligt, sade Westerberg i P4 Sörmland tidigare i dag.

Fredrik Reinfeldt har hittills sagt nej. Det blir inget samarbete med Sverigedemokraterna, trots att alliansen just nu ser ut att behöva regera i minoritet, har han flera gånger meddelat.

Och i Kvällsöppet i Tv4 i kväll sade Jimmie Åkesson återigen att han tycker att de andra riksdagspartierna beter sig oansvarigt när de inte vill prata med SD om ett samarbete.

Samtidigt öppnade han för ett samarbete med de andra partierna, som han egentligen inte tror är särskilt aggressiva till SD utan snarare sympatiserar med dem bakom kulisserna.

– Det här är ett spel, många av dem som kastar skit på mig träffar jag utanför sändning, då är de ofta trevliga och korrekta, sade han.

Samarbete med alliansen

Han såg inte heller ett samarbete med alliansen som omöjligt. Särskilt efter att talmannen Per Westerberg (M) sagt att han tror att de etablerade partierna till slut kommer att samarbeta med SD, även om de sagt nu att de tar avstånd från partiet.

– Jag tror man alltid måste ha respekt för hur svenska folket har valt och det finns ingen möjlighet, om man är missnöjd med väljarnas resultat, att välja ett nytt folk. Man får försöka leva med det och försöka samarbeta där det är möjligt, sade Westerberg i P4 Sörmland tidigare i dag.

Åkesson tog i programmet med glädje upp att han läst artikeln - men fick inget gensvar i studion. Efter programmet lämnade han studion utan att svara på frågor från journalister.

Träffades tidigare

Talmannen och Åkesson träffades tidigare i dag i riksdagen.

– Talmannen informerade mest om praktiska saker och han försäkrade att han skulle behandla oss korrekt, sade Åkesson då.

Och Westerberg skrev i ett pressmeddelane:

– Det är i linje med den demokratiska processen att bjuda in till ett första samtal med företrädare för ett nytt parti.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert: