Reinfeldt och Sahlin i samtal

Publicerad:
Uppdaterad:
Ring, Ring Telefonen är inte tyst och död längre. I förmiddags ringde Reinfeldt till Sahlin.
Foto: Foto: LASSE ALLARD
Ring, Ring Telefonen är inte tyst och död längre. I förmiddags ringde Reinfeldt till Sahlin.

NYHETER

Samtalet som hon väntat på sedan den 19 september kom i förmiddags.

Då lyfte statsminister Fredrik Reinfeldt (M) luren och ringde Mona Sahlin (S).

Enligt socialdemokraternas partiledare handlade samtalet om Sveriges flykting- och asylpolitik.

Fredrik Reinfeldt planerar att leda en minoritetsregering.

Det uppgav S-ledaren Mona Sahlin till TT i dag.

Ringde i förmiddags

Hon berättade också att Fredrik Reinfeldt tagit kontakt med henne via telefon i förmiddags och att den enda konkreta frågan om samarbete som diskuterades handlade om flykting- och asylpolitiken.

– Det är rimligt att de demokratiska partierna för diskussioner om de frågorna, säger Sahlin till TT och tillade att Reinfeldt ska återkomma med formerna för samarbetet.

”Viktig signal”

I intervjun med TT berättade Mona Sahlin att hon välkomnar beskedet från statsministern att han vill se ett brett samarbete kring asyl- och flyktingpolitiken.

– Det är en mycket viktig signal att skicka, både internt i riksdagen och ut brett till svenska folket, att vi tänker inte försätta oss i en situation som danskarna gjorde, där det var just de frågorna som de främlingsfientliga partierna fick inflytande över, sade hon.

Däremot blir det med största sannolikhet inget samarbete över gränserna när det gäller Afghanistan. Sahlin meddelade Reinfeldt att de rödgröna står fast vid uppgörelsen om det krigshärjade landet, som innebär att de vill se en inledning av trupptillbakadragandet redan 2011.

”Upp till honom”

Sahlins och Reinfeldts samtal kommer bara en dag efter att Miljöpartiet gav sitt besked om att de kan tänka sig konstruktivt samarbete även kring andra frågor än asyl- och flyktingpolitiken. Och nu säger Mona Sahlin att inte heller hon utesluter ett bredare samarbete.

– Om statsministern ringer så för man ju samtal med honom. Men det är upp till honom nu att visa hur regeringen som helhet ska agera. Det måste också finnas en opposition. Det kan inte vara så att en regering i minoritet lägger hela ansvaret på oppositionen i riksdagen, sade Sahlin.

– I så fall blir det bara Sverigedemokraterna som kan utöva opposition och det vore förödande på alla sätt.

Carina Bergfeldt
TT

Publicerad: