Väder

Därför kan det bli vargavinter – igen

NYHETER

Väderfenomenet gör att kall luft rasar ner över Sverige

Årets vinter kan bli lika kall och snöig som i fjol. Nu liksom då råder ett väderfenomen som medför att kall luft från polartrakterna rasar ner över oss.

På fackspråk beskrivs fenomenet som att den Nordatlantiska oscillationen är inne i en negativ fas (NAO-).

”Som förra vintern”

Före fjolårsvintern hade detta inte inträffat på åratal. Då var standardläget i stället att NAO var inne i en positiv fas med varma sydvästvindar som gav milda, nästan snöfria vintrar i Nordeuropa.

– Nu ser det ut precis som förra vintern. Fortsätter det betyder det kyla. Men man vet aldrig när det vänder, säger meteorologen och forskaren Per Kållberg på SMHI till Sydsvenskan.

Meteorologer världen över diskuterar nu om den negativa fasen håller i sig. Den startade i december 2009 och har bestått sedan dess, vilket är den längsta perioden på 40 år, enligt Sydsvenskan.

Vet inte varför det uppstår

– Det fascinerande är att man känt till det här fenomenet väldigt länge men har ingen aning om varför det uppstår, säger Per Kållberg.

Natten till torsdagen sjönk temperaturerna över hela Sverige samtidigt som blåsten och snöandet i södra Sverige minskade i intensitet. SMHI bibehöll klass 2-varningen, den näst högsta varningsnivån, för höga vattenflöden i Ljungbyån och Lyckebyån.

Hitta.se - Sveriges Privatpersoner och FöretagSaknar du reflex, spade eller rattmuff?

TT

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Väder

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder