Giftpaddor bekämpas – av köttätande myror

avMikael Hellmyrs

Publicerad:
Uppdaterad:

Giftpaddan har bara den köttätande myran som fiende

Foto: DAVID GRAY
Giftpaddorna i Australien håller till i vattendrag. Giftet är starkt – men mot de köttätande myrorna går giftpaddan bet.

Köttätande jättemyror ska stoppa giftpaddornas vilda framfart i Australien.

Myrorna lockas fram – med kattmat.

Nej, det är inget skämt. Australien har länge haft problem med stora giftpaddor, som kan väga upp till ett kilo. 1935 hämtade Australien 100 giftpaddor från Hawai. Paddorna skulle då bidra till att bekämpa landets stora problem med skalbaggar och skadeinsekter som förstörde sockerplantagerna.

Väga ett kilo

Men ingen hade räknat med paddornas våldsamma utbredning. För närvarande finns det miljontals giftpaddor i Australien. Enligt norska Dagbladet är bestarna, som kan väga upp till ett kilo, på god väg att konkurrera ut en rad andra ödledjur, bland annat krokodiler. Djuren blir helt enkelt förgiftade av paddorna. Även fall med förgiftade människor har rapporterats. Utöver detta har de även visat sig ställa till med stor förödelse på plantager. Efter en rad försök att stoppa paddorna tror sig myndigheterna nu ha funnit det rätta motmedlet: köttätande myror – som dessutom visat sig älska kattmat.

Myran enda paddfiende

– Vi gjorde ett test med att lägga ut lite kattmat i ett område där det fanns många paddor. Inom kort dök många myror upp och åt upp kattmaten, säger professor Rick Shine till australiensiska tv-kanalen ABC.

Dessutom visade det sig att 70 procent av giftpaddorna hade fallit offer för de jättelika köttätande myrorna, ett av få djur som står emot paddgiftet.

– De som inte dör på en gång efter att ha bitits av myrorna dör efter en dag eller två, säger Rick Shine.

Publicerad: