Nyheter

Pentagon: Dra tillbaka dokumenten

Av: 

Malin Axelsson

NYHETER

Kräver att Wikileaks inte publicerar fler hemligheter

Samtidigt som USA kräver att Wikileaks ska lämna tillbaka hemliga dokument har sajten publicerat en krypterad fil. Många tror att det är en säkerhetsåtgärd.
Samtidigt som USA kräver att Wikileaks ska lämna tillbaka hemliga dokument har sajten publicerat en krypterad fil. Många tror att det är en säkerhetsåtgärd.

Pentagon kräver att Wikileaks drar tillbaka de hemliga dokumenten om Afghanistan – och inte släpper fler.

Samtidigt har Wikileaks publicerat en stor krypterad fil på sin sajt.

Många misstänker att det är en säkerhetsåtgärd.

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon krävde på torsdagen att webbsajten Wikileaks omedelbart drar tillbaka de över 75 000 underrättelsedokument om kriget i Afghanistan som ligger ute.

"Gör det rätta"

Wikileaks beordras också att avstå från att publicera mer hemlig information. Pentagon oroar sig främst över de 15 000 ännu opublicerade dokument som Wikileaks säger sig ha.

Försvarshögkvarteret hoppas också stoppa Wikileaks från att göra informationen i den 1,4 gigabyte stora krypterade fil, som nyligen lagts ut på organisationens sajt, offentlig.

– Vi ber dem att göra det rätta, sa Pentagons presstalesman Geoff Morrell vid en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AP.

Filen förbryllar

Morrell fick frågan om myndigheterna har några tvångsmedel att ta till mot Wikileaks.

– Om det inte är tillräckligt för dem att göra det rätta, då ska vi tänka över vilka andra alternativ vi har för att förmå dem att göra det rätta, svarade han enligt AP.

Den krypterade filen, märkt "Insurance", har väckt misstankar om att Wikileaks förbereder sig för att släppa en ny våg av hemliga dokument ifall Pentagon försöker blockera sajten eller gripa medarbetare.

– Jag tror det är bäst att vi inte kommenterar det här. Men, man skulle kunna tänka sig en situation där det är värt att se till att viktiga delar av historien inte försvinner, säger Julian Assange, Wikileaks grundare, till nyhetssajten Democracy Now.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert: