Kylan behåller sitt grepp om Sverige

NYHETER

I stort sett hela landet får fortsatt kallt vinterväder under resten av veckan

1 av 2 | Foto: Kolla – så blir vädret de närmaste dagarna. Klicka på bilden för att se den i större format.

Det blir fortsatt riktigt kallt i nästan hela Sverige under veckoslutet.

– Kylan behåller verkligen greppet den närmaste tiden, säger Johan Groth, meteorolog på Storm Geo.

Under torsdagen har SMHI utfärdat en klass 1-varning för Skåne på grund av snömängderna och hårda ostliga vindar som gör risken för drivbildning stor. Under dagen förväntas detta snöfall dra uppåt längs ostkusten och under natten till fredag nå östra Svealand och Stockholmsområdet.

Halvdecimeter snö

– Det kommer förmodligen inte falla några jättemängder när snöfallet drar uppåt men någon halvdecimeter kanske, säger Johan Groth.

Längst upp i norr blir torsdagen och natten till fredag också realtivt stökig vädermässigt med kraftiga vindar, nästan med stormstyrka på sina håll, och kraftigt snöfall.

Generellt blir dock den kommande natten något mildare än föregående natt då temperaturen på många håll sjönk till 20-25 minusgrader.

– Under fredagen ligger en del av snöfallet till en början kvar över östra Svealand, Gästrikkusten och ner till Gotland. Resten av landet får klart till halvklart och ganska kallt väder, säger Johan Groth.

Kallt hela helgen

I Skåne och Blekinge sjunker temperaturen igen till mellan 5-10 minus under dagen och rejält kallt blir det i södra Norrland och Dalarna.

Natten till lördag blir också kall i större delen av landet och under dagen stabiliseras det kalla vintervädret som förblir oförändrat i nästan hela landet även under söndagen.

– Varierande molnighet och vinterkallt väder med 5-10 minus i söder och 15-20 minusgrader i norr. Kylan behåller verkligen greppet i princip så långt man kan se just nu, säger Johan Groth.