SJ och Trafikverket om förseningarna

"Förseningarna har inget med vintern att göra"

Trafikverket och SJ är de två viktigaste aktörerna för tågtrafiken i Sverige.

Aftonbladet ställde tre frågor till dem:

1. Varför går inte tågen som de ska?

2. Vilket ansvar har ni?

3. Hur kan det hända igen – ni lovade ju motsatsen?

Dag Rosander, SJ:s presschef:

1. Förseningarna som vi ser nu har inget med vintern att göra. De beror på att en kontaktledning revs ner i Östergötland. Och blir det en stor störning någonstans får vi en störning i hela systemet. Det kommer att bli efterdyningar och det tar ett tag att komma tillbaka till normalläget.

2. Vi har naturligtvis ett ansvar för våra kunder. Om det händer något ska vi ta hand om dem med extra mat och ersättningsbussar. Men vi har bland de sämsta järnvägarna i hela Europa. Många östländer har bättre järnvägar än oss. Vi är under nedflyttningsstrecket om man ska prata fotbollstermer.

3. Det som hände i går ligger utanför vår påverkan. Vi kan säkert förbättra oss men vi behöver en bättre järnväg.

Jörgen Niklasson, chef produktion järnväg på Trafikverket:

1. Det som hände i går, ett kontaktledningshaveri, är inte relaterat till vintern. En lokförare märkte inte att han hade en trasig stömavtagare på taket och körde sönder ledningen. Generellt har persontrafiken fungerat bra den här vintern, fram till i går. De åtgärder vi gjort har haft effekt och nio av tio tåg är i tid.

2. Det är en fråga vi rannsakar oss med hela tiden. Som trafikant är man helt ointresserad av vem som har klantat sig, därför försöker vi hitta en helhetslösning. Vi är ansvariga för infrastrukturen som har varit samma under många år. Under vissa tidpunker är den inte så bra som den bör vara. Anläggningarna är slitna.

3. Vi hade inte kunnat förhindra det som hände i går. Men vad vi har gjort nu är att be järnvägsföretagen gå igenom sina fordon och utföra extra kontroller på strömavtagarna så att allt fungerar som det ska.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN