100-tals skulle dö

avErik Nises, Martin Ekelund

NYHETER

Experten: Bomberna mycket värre än väntat

GRAFIK: PAUL WALLANDER Sprängkraften från den totala mängd explosiva ämnen som självmordsbombaren bar med sig, hade räckt för att skada människor upp till hundra meter ifrån honom. Klicka på bilden för att se den i större format.

Först pratade man om självmordsbombarens utrustning som ”amatörmässig”.

Nu har experterna ändrat sig.

Taimour Abdulwahab bar på tillräckligt mycket sprängämne för att döda ett hundratal människor.

Och skada 500 till.

GRAFIK: PAUL WALLANDER Klicka på bilden för att se den i större format.

Tolv minuter före den första explosionen på Drottninggatan skickade Taimour Abdulwahab ett mejl med flera terrorhot till Säkerhetspolisen från sin mobil.

Klockan 16.52 exploderade bilen i ett eldhav och Taimour begav sig ut i julruschen. Säpos teori är att han var på väg mot Centralen eller Åhléns.

– Det var julhandel och han befann sig i centrala Stockholm och var synnerligen välutrustad med bombmaterial. Det är ett rimligt antagande att han var på väg till ett ställe med så mycket folk som möjligt, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand.

Spränga på fler ställen

Med sig bar Taimour Abdulwahab en ryggsäck full med spikar och sprängämnen, ett bombbälte och ytterligare en bomb som såg ut som en tryckkokare.

– En hypotes är att de olika delarna var ämnade för olika platser och att han skulle spränga sig själv som ett slags final, säger Tomas Lindstrand.

Men på vägen gick något snett.

– Ett misstag begicks och en del av bomberna utlöstes och förorsakade hans död.

Dubbel sprängverkan

I söndags, dagen efter bombdådet, bedömde olika bombexperter hans utrustning utifrån vad som var känt av polisen. Några av de första omdömena var att utrustningen han bar med sig vid sin död var amatörmässig.

Nu beskriver man i stället det misslyckade attentatet som ”välplanerat”. Och har en bättre uppfattning om hur mycket sprängmedel han egentligen bar på.

– Det är mer sprängämne än vi visste tidigare. Det har dubblats jämfört med i söndags, säger bombexperten Bo Janzon till SvD.

Förmodligen var det bara en slump att den planerade massakern i julhandeln uteblev.

– Han var synnerligen välutrustad med bombmaterial, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand.

400 till 500 skadade

Den exakta mängden är fortfarande okänd, men en grov uppskattning ger en fingervisning om vilken kraft som hade släppts lös om bomberna briserat samtidigt.

Bo Janzon tror att explosionen hade kunnat skada människor upp till hundra meter från gärningsmannen. Det innebär en sträcka på 200 meter där alla hade befunnit sig i livsfara.

– Det hade kunnat bli ett hundratal dödsoffer och 400-500 skadade, säger Janzon.