Tromb genom Värmland i natt

Byggnader brann ner efter blixtnedslag

Bränder, översvämningar, omkullvälta träd och en tromb drabbade västra Värmland inom loppet av en timme när ett åskoväder drog fram strax efter midnatt natten till tisdagen.

Under natten fick även sjöräddningen in ett 30-tal nödanrop från båtar längs Västkusten.

Värst drabbades Årjäng, där en villa, en sommarstuga och ett garage brann ned. Enligt SOS Alarm antändes byggnaderna sannolikt av blixtnedslag. Det fanns inga människor i någon av byggnaderna vid tillfället.

I Torsby blåste träd ned över vägar och ett flertal fastigheter fick sina källare översvämmade.

Vid tvåtiden på natten hade väderläget förbättrats något, och enligt SOS Alarm fanns inga rapporter om personskador eller om avstängda vägar.

Nödraketer och brutna master

Sjöräddningen fick under natten till tisdagen in ett 30-tal nödanrop från båtar längs Västkusten.

– Området drabbades av ett överfallsoväder så alla började ropa på en gång. Det var hårda vindbyar, regn och åska. En del drevs upp på land med sina förtöjda båtar. Det var nödraketer och avbrutna master, säger Mattias Hansson, biträdande räddningsledare vid sjöräddningen, efter en hektiskt natt.

Båtar ute hela natten

Nödanropen började komma in vid 22-tiden på måndagskvällen och fortsatte till omkring midnatt. Värst drabbades Bohuskusten.

– Vi har haft båtar ute hela natten. Än så länge finns det inga uppgifter om att någon kommit till skada, säger Mattias Hansson.

Enligt polisen i Västra Götaland var ovädret kraftigast till havs och vid fyratiden på tisdagsmorgonen hade ännu inga olyckor eller bränder inrapporterats.

TT- Aftonbladet

Publisert: