Psykiatern: Han kunde ha stoppats

Av: Martin Ekelund

Publicerad:
Uppdaterad:

22-åringen kunde ha stoppats.

– Om någon döms för upprepade vålds- och sexualbrott är slutsatsen att det här är en gosse som bör ges högsta prioritet, säger rättspsykiatern Ulf Åsgård.

Enligt rättspsykiatern Ulf Åsgård är upprepade fall av våldsbrott tydliga varningssignaler.
Enligt rättspsykiatern Ulf Åsgård är upprepade fall av våldsbrott tydliga varningssignaler.

Den nu mordmisstänkte mannen har levt en stor del av sitt liv på olika behandlingshem. Trots det har hans brottskarriär bara accelererat.

Det började med snatterier, utökades till bilstölder, sexuella ofredanden och misshandel.

Flydde till Holland

Problemen började när han som liten flydde från ett krigshärjat land till Holland med sin familj. Han hamnade i dåligt sällskap och började begå brott. 1999 bröt familjen därför upp och flyttade till Sverige.

Det hjälpte bara kortvarigt.

Som 16-åring dömdes han och en kamrat för att ha dragit in en flicka på en skoltoalett. I åtalet framgår att han sparkat henne på kroppen, knäat henne i ansiktet och dunkat hennes huvud i en vägg. Han ska även ha försökt tvinga av henne byxorna utanför en fritidsgård vid ett tidigare tillfälle.

”Han var alltid glad”

Vännerna har känt till hans våldsamma sida men haft överseende med den.

– Han har alltid ett leende på läpparna. Jag vet att han är kvinnomisshandlare och slår tjejer. Men jag trodde inte att han var kapabel att mörda, sa en kamrat till Aftonbladet i samband med att misstankarna blev kända.

”Måste få hjälp”

Enligt rättspsykiatern Ulf Åsgård är upprepade fall av vålds- och sexualbrott tydliga varningssignaler.

– Han måste på olika sätt få hjälp. Det ansvaret har kriminalvården, socialtjänsten och barnpsykiatrin, säger han.

Kan en sådan kille stoppas?

– Det tror jag att man gör ganska ofta. Men i ett och annat fall går det inte. Förebyggande arbete pågår och lyckas gång på gång, men vi ser inte frukterna av det eftersom vederbörande inte återfaller i brottslighet.

Att mannen gick tillbaka till festen efter att han, enligt åtalet, slog ihjäl Nancy ser Åsgård som ett klassiskt sätt att skaffa sig alibi.

– Det är många som gör det. De återvänder för att smita in i sammanhanget igen. Sedan när folk ska redogöra för kvällen så uppger de att de sett honom flera gånger. Och då är de där 25 minuterna då han inte sågs väldigt svåra för polisen att täppa till.

Publicerad: