Farorna som hotar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-12

Ras, sjukdomar, andnöd, solljus och ångest.

Hissen till friheten är redo, men faran är långt ifrån över för de instängda gruvarbetarna i San José-gruvan i Chile.

För det första finns alltid risken för ras. Anledningen till att de 33 gruvarbetarna har varit instängda i drygt två månader är ju att gruvan rasade in på flera ställen.

Tidningen Daily Mail rapporterar att gruvarbetaren Ariel Ticona skrivit ett brev till sin far där han berättar att de hört oroväckande ljud i berget: ”Vi har hört fallande stenar och vet inte om det är ovanför oss eller under oss. Men det är inte ett bra tecken” skriver han.

Åker med brillor

Det finns också risk att gruvarbetarnas ovana ögon inte klarar av det starka dagsljuset.

För att deras näthinnor inte ska ta skada har de fått speciella solglasögon nerskickade som de ska ha på sig under hissfärden upp genom berget.

Dessutom kan tryckskillnaden mellan gruvgångarna 700 meter ner och marknivån ställa till bekymmer.

– Vi kommer se muskelvärk och smärta i lederna på grund av tryckförändringen, säger doktor Bailus Walker, expert på miljömedicin, till CNN

– Det kan också uppstå andningssvårigheter, förhöjt blodtryck och lungskador, säger han vidare.

För att minska besvären är räddningskapseln utrustad med en syretank.

Tål inte baciller

Det har också funnits oro för att gruvarbetarnas tid i berget har gjort dem ovana vid bakterier och virus. Ett stort läkarlag står redo uppe på marken för att ta hand om gruvarbetarna och ge dem antibiotika vid behov.

De 33 kommer också att läggas in drygt två dygn på sjukhus för observation.

Psykologer varnar för att den psykologiska omställningen från att vara i gruvan till livet i frihet kan bli påfrestande. De första 20 dagarna i fångenskap spenderade de dessutom i mörker, nästan helt utan mat och utan kontakt med omvärlden. Det kan ha satt sina spår, varnar experterna.

Efter att de räddats kommer läkare att hålla ögonen öppna för tecken på mardrömmar, panikattacker, ånget och klaustrofobi, skriver CNN.