Därför stannar Sverige i landet

avKarin Östman

NYHETER

”Afghanistan påverkar säkerheten i hela världen”

1 av 2 | Foto: Foto: MAGNUS WENNMAN
SÄKERHET ÄR MÅLET Svenska soldater på patrull i Afghanistan i slutet av augusti.

När Afghanistan invaderades 2001 drömde världens ledare om en ny modern stat.

Nio år senare saknar landet demokrati, jämställdhet och rättsväsende.

Så vad krigar svenska soldater för?

– Det som händer i Afghanistan påverkar säkerheten i hela världen, även i Sverige, säger Allan Widman (FP).

Allan Widman.

FN-insatsen i Afghanistan har pågått sedan 2001 och Sverige har medverkat sedan 2002. Men arbetet att bygga upp landet går långsamt.

– Det går inte att modernisera ett land som Afghanistan på några år eller kanske decennier. Det här är en process som kommer ta mycket lång tid, säger Allan Widman, försvarspolitisk talesman för Folkpartiet.

Börjar man backa från mål som att införa demokrati?

– Ja, det är min uppfattning och den står jag för. Den här samhällsbyggande entusiasmen som fanns för ett par år sedan har tonats ner. Nu är det mycket mer om säkerheten och framför allt att få ett afghanskt avtryck i säkerhetsarbetet.

Förändrad strategi

Målet för insatsen är att skapa en så stabil stat att afghanerna själva kan ta över.

– När de kan hantera ett säkerhetsansvar på egen hand finns det också möjlighet för det internationella biståndet att verka, säger Allan Widman.

Strategin i Afghanistan har förändrats de senaste åren. De svenska trupperna söker i dag upp talibaner och försöker driva bort dem.

Aggressivt

– Den långsiktiga målsättningen är att Isaf ska vara så aggressiva mot talibanerna att de försvagas militärt och politiskt och sedan är beredda att ingå en överenskommelse med regeringen i Afghanistan om att lösa problemen på politisk väg. Det är ingen som tror att man ska kunna skjuta ihjäl alla talibaner, säger professor Jan Hallenberg vid Försvarshögskolan.