Advokat Leif Silbersky: ”Fullständigt otroligt”

Julian Assange anklagas för ett fall av ofredande.

Hans advokat Leif Silbersky rasar nu mot åklagarna.

– Det är helt otroligt att man bedömt honom som en våldtäktsman. Det är upprörande att en person stigmatiseras och spottas på, säger han till Aftonbladet.

Åklagare Eva Finné inleder en förundersökning kring Julian Assange gällande ofredande, och inte de grövre misstankarna man tidigare påskinat.

Assanges advokat Leif Silbersky är upprörd över att hans klient tidigare utpekats som misstänkt för våldtäkt.

"I stort sett ingenting"

– De har ju kokat ner det till i stort sett ingenting och skrivit av hela den sexualla biten som först kablades ut. Det är fullständigt otroligt att man stigmatiserat en världskänd kille till en våldtäktsman, säger han.

Han fortsätter:

– Man undrar vilken juridisk kompetens som finns hos åklagarmyndigheten när man hamnar i ett sånt här läge.

Anhölls misstänk för våldtäkt

Efter att jourhavande åklagare Maria Hälljebo Kjellstrand i sin frånvaro anhållit Assange misstänkt för våldtäkt har nu Eva Finné beslutat att man endast ska undersöka om ofredande begåtts.

– Det basunerades ut att han var misstänkt för våldtäkt över hela världen. Jag känner mig självklart upprörd att en person ska stigmatiseras och spottas på och få se sitt namn på löpsedlar och rubriker överallt. Det hade han inte behövt göra om åklagarna gjort sitt jobb.

Ännu vet advokaten inte vad de nuvarande misstankarna innefattar.

– Jag vet inte vad de baseras på och har inte fått något besked om vad det rör sig om. Min huvudman har berättat att han inte gjort något varken juridisk eller moraliskt fel.

Möttes i går

Nu ska Assange förhöras av utredare, men någon tidpunkt är ännu inte satt.

– Det kommer att göras så småningom. Vi hade ett möte i går, och ska ha ett till så snart som möjligt.

Befinner sig Julian Assange i Sverige?

– Det svarar jag inte på, men vi hade ett möte i går. Vi ska se om det kan ske ett nytt i dag eller i morgon, säger Leif Silbersky.

Publisert: