Slungades tio meter

avErik Wiman, Erik Olsson, Kristoffer Törnmalm, Martin Ekelund

NYHETER

18 personer skadades när X2000- tåget krockade med grävmaskinen

sidan slets upp En grävskopa slet upp sidan på ett X2000-tåg på väg till Malmö i går. Olyckan inträffade i Kimstad utanför Norrköping. 18 personer

In i det sista försökte den unge föraren få bort traktorn från spåret.

Sedan small det – och han slungades ur grävmaskinen av den enorma kraften från tåget.

Men sent i natt kunde mannens anhöriga pusta ut när han vaknade upp på sjukhuset:

– Pojken hade änglavakt. Inte ett ben är brutet på honom, säger en kollega.

En grävmaskin som höll på med spårarbete kom för nära det framrusande spåret och slog i loket

SJ:s X2000-tåg från Stockholm med destination Malmö hade precis passerat Kimstads pendeltågsstation strax efter klockan 19.30 när det small.

En grävmaskin som höll på med spårarbeten på banvallen hade kommit för nära rälsen.

Föraren försökte in i det sista få undan traktorn, men den bakre grävarmen tog i loket och fläkte upp hela sidan. Kraften från tåget fick maskinen att snurra runt – och slå i de flesta av vagnarna. Fönstren krossades och metallen gav vika.

Fick skäras loss

Glassplitter regnade ner över resenärerna i flera av kupéerna.

– Det kom som stötar och hela ena sidan åkte ner och det började ryka. Folk skrek och fick panik, säger Ida Gottberg, från Karlskrona, som satt precis bakom en dörr som slogs in.

De 244 passagerarna försökte ta sig ut. Totalt skadades 18 personer, flera av dem barn.

En kvinna klämdes fast och fick skäras loss av räddningspersonal. Hon kämpade i natt för sitt liv på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Hon vårdas på intensivvårdsavdelningen med livshotande skador, säger Conny Wallon, chef för regionala sjukvårdsstyrelsen i Östergötland.

Slungades tio meter

Han betonar samtidigt att det hade kunnat gå mycket värre.

– Tåget står på rälsen vilket vi är väldigt lyckliga över. Hade det hamnat på sidan så hade vi stått inför en massolycka. Då hade det kunnat gå riktigt illa.

Till en början rapporterades även traktorföraren vara allvarligt skadad. Mannen, som är i dryga 20-årsåldern, slungades ur grävmaskinen och landade drygt tio meter längre bort vid banvallen.

Sent i natt vaknade han dock upp efter operation på sjukhuset.

– Han var mörbultad och blåslagen, men han hade inte brutit ett ben i kroppen. Läkarna hade bara tömt blod efter en klämskada i ena vaden, säger en kollega som besökte honom på intensiven i morse.

Kollegan var mycket lättad och konstaterade att den unge föraren hade haft änglavakt.

– Han var dåsig och berättade att traktorn hade blivit skrot. Jag sa bara: ”Skit i det, du lever!”

Ryckte in direkt

Före detta flygplatsbrandmannen och militären Johan Nilsson, 30, var ombord på tåget och ryckte direkt in och hjälpte sina medpassagerare. Han var på väg hem till Ystad från Stockholm efter en riskutbildning med temat olyckor.

– Jag jobbade direkt med att få alla lugna och hjälpa personalen med de skadade. Det var jag, en polis och några andra soldater som var på väg hem från sina permissioner. Direkt efter att vi kommit ur tåget gjorde vi oss redo för eftersök, men polisen hade hundar på plats som skötte det.

Själv undkom han utan en skråma.

– Vänstersidan var oturssidan. Jag satt på höger sida så jag klarade mig.