SUPERFARSAN

avJoachim Kerpner

Integrationsministern ska bolla sitt nya jobb – och passa döttrarna

Foto: Foto: björn lindahl
FÅR ETT TUFFT LIVSPUSSEL Hustrun Maria hade redan fått jobb på Sveriges generalkonsulat i Jerusalem. Ändå tvekade Erik Ullenhag inte så länge när Jan Björklund erbjöd honom det nya jobbet – även om det gör honom till ensamstående pappa. ”Det kommer att funka”, säger han.

Ett tufft vardagspussel väntar nye integrationsministern Erik Ullenhag (FP).

När hustrun stationeras i Jerusalem tar han hand om döttrarna i Sverige.

– Barnen stannar med mig en period, säger Ullenhag.

Planen var enkel. När Erik Ullenhags UD-anställda hustru Maria nyligen fick en stationering på Sveriges generalkonsulat i Jerusalem, skulle han vara medföljande hemmapappa åt döttrarna, 6 och 2 år gamla.

Då kom frågan från Jan Björklund – vill du bli minister? Det tog ”ett par dagar” att fundera klart. Nu satsar båda makarna på nya jobb.

”De stannar hos mig”

– Vi får se. Ärligt talat var vår plan att vi skulle åka i väg tillsammans, och sen öppnade sig den här möjligheten. Och nu kommer min fru försöka ... ja, hon kommer att jobba därnere och sen får vi ett vardagspussel som ska gå ihop. Planen är att barnen stannar med mig en period och så får vi se hur länge vi klarar det. Men det kommer att funka!

Hittar på egna sagor

Erik Ullenhag är alldeles uppenbart en god far, trots att han i ungdomen rökte marijuana. Ministern hittar ofta på godnattsagor.

– Allt umgänge med barn handlar om tid. De kvällar man har tid att hitta på egna sagor blir ju mer levande.

38-årige Erik Ullenhag är partiledaren Jan Björklunds närmaste man. Han lämnade jobbet som partisekreterare i måndags, och blev i går biträdande arbetsmarknadsminister och integrationsminister:

– Det viktiga är att vi klarar av integrationspolitiken bättre, för att möta de människor som kanske har missnöjesröstat på Sverigedemokraterna. Nycklarna för integration är ett tydligt fokus på arbete och stärkta kunskaper i svenska språket.

Pappa var rikdagsman

Ullenhag är ett riktigt Folkparti-barn, pappa Jörgen var riksdagsledamot. Sonen tillhör partiets socialliberala falang. Han ångrar i dag att han 2007 varnade för att Centerpartiet var på väg att bli ett ”högerspöke”.

– Det finns artiklar jag inte borde ha skrivit. Dit hör den.

Dostojevskij – favorit

Däremot är han fortfarande nöjd med en annan skrift – specialarbetet på gymnasiet, om favoritförfattaren Fjodor Dostojevskij.

– ”Idioten” är en enorm roman, säger Ullenhag.

Nu får Sverige en ny minister som en gång i tiden trodde att han skulle bli tennisproffs.

– Jag var bollkalle åt Mats Wilander en gång. Han gav mig en krona, som jag sparade länge, skrattar Ullenhag.