SSU-ordförande kräver att Sahlin släpper in de unga

avBritt Peruzzi

NYHETER

Statsvetaren: Hon borde istället leta utanför partiet

1 av 8 | Foto: Scanpix
S-ledaren Mona Sahlin.

Mona Sahlin lovade förändring.

Nu är det upp till bevis, kräver SSU:s ordförande.

– Det behövs förnyelse och föryngring i partiet. Om unga politiker sätts i karantän för länge förlorar de sin drivkraft, säger Jytte Guteland.

De senaste dagarnas turbulens kring Mona Sahlin och partiets framtid kräver en markering från partiledarens sida, menar Jytte Guteland, SSU-ordförande sedan 2007.

– Hennes ledarskap prövas nu, i hur hon hanterar förnyelse och föryngring. Hon måste markera att hon vågar släppa fram nya personer. Jag både kräver och utgår från att hon gör det.

Enligt Guteland har partiet missat en generationsväxling och är inte längre representativt för väljarna, särskilt inte efter höstens val där de unga i huvudsak röstade rödgrönt.

Sju som visat framfötterna

Hon menar att det finns ett antal yngre socialdemokrater som visat framfötterna och som redan borde ha lyfts fram mer centralt.

Bland dem nämns kommunalrådet Johan Persson i Kalmar där s gått framåt och Anna Johansson, ordförande för arbetarkommunen i Göteborg.

– En annan modig politiker är Luciano Astudillo. Partiets föryngring kom tyvärr av sig när han inte fick komma in i riksdagen den här gången.

Bland de aktiva riksdagskandidaterna lyfter SSU-ordförande fram Mikael Damberg, Maryam Yazdanfar och Veronica Palm, samt Åsa Westlund som samlade ungt stöd inför sin kandidatur och blev inkryssad i EU-parlamentet.

– Det är viktigt att låta de yngre komma fram så att inte de också blir strömlinjeformade i gamla tankar.

Sahlin historiskt nedtonad

Enligt Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, måste Mona Sahlin - innan hon förnyar partiet - först inse sin egen roll.

– Socialdemokratin har alltid tonat ner enskilda personer, rörelsen har varit det centrala. Samtidigt finns det en paradox i detta, genom historien har s haft starka ledare, rena ikoner.

Även om Sahlin haft en stark idé så tycks hon inte ha vågat ta strid för den, menar statsvetaren.

– Och som person har hon lugnet och pratar långsamt. Jag tror att det spelar roll, särskilt om budskapet inte är helt tydligt.

Att som SSU-ordföranden föreslår ta in unga men etablerade s-namn tror hon är fel väg.

Statsvetaren: Leta utanför partiet

– Det måste vara några som kommer med nya idéer. Det optimala hade varit en Tony Blair, med både karisma och ideologi, men att hitta denna fullkomliga person kan vara svårt. Man måste tänka bredare. Det finns människor som är sossar men inte med i dagliga partiarbetet, som tänker nytt och annorlunda Men det är man jätterädd för.

Förutom mer ideologi efterlyser statsvetaren i framtiden ett mer säljande paket.

– Detta med paketeringen har socialdemokraterna haft svårt för, men även yta spelar roll. Någon med utstrålning och energi visar väljarna att hon eller han vill något och kan förmedla det slagfärdigt. Det behöver inte vara yviga gester eller charm men man måste förmedla att man vill något och få med sig andra.

SSU: Öppna karantänen

SSU-ordföranden Jytte Gutelands framtidsnamn är alla mellan 30 och 40 år - och på vänt i s-ledningens karantän.

– Vi måste få in fler unga i nämnder och styrelser, satsa brett på de unga. Jag vet många äldre som säger till SSUarna att kämpa på.

Enligt Guteland är kulturen att framhålla mycket lång erfarenhet som krav för särskilt bekymmersamt för socialdemokraterna.

– Jag tror det finns en missriktad tanke om att ansvar kräver väldigt lång erfarenhet. Partiet måste tvärtom skapa en naturlig kultur där man delar med sig av makten, som Miljöpartiet som beslutat att man inte får sitta mer än tre perioder på ett uppdrag.

– Det är inget livstidsuppdrag att representera människor. Just nu ser det inte representativt ut i spridning av ålder eller erfarenhet.

Jenny Madestam framhäver nytt blod framför ung ålder och att Sahlin istället borde leta efter förnyelsen utanför partiet.

– Det hjälper inte att säga att nu har vi förändrat oss. Man har talat om Bodström. Visst, det skulle vara säljande, han är omtyckt, ser bra ut och uppfattas som ytterpolitiker. Men han är inte den ideologiska personen.

– Partiet måste ta sig ur återvändsgränden, och då är det nödvändigt med ett ledarskifte. Väljarna kommer inte att ta det här på allvar annars.