Två flickor avrättade i Somalia

avLinda Hjertén

Misstänktes för spioneri

Två flickor, 15 och 18 år gamla, har avrättats i Somalia.

De anklagades för spioneri och avrättades av en exekutionspluton.

Hundratals bybor tvingades bevittna avrättningen.

De unga kvinnorna anklagades av den extremislamistiska och al-Qaidakopplade milisen al-Shabab, som styr större delen av södra Somalia, för att spionera för Somalias svaga men FN-stödda regering.

I går dömde Sheik Mohamed Ibrahim dem till döden och senare på dagen på ett torg i staden Belet Weyne ställdes flickorna Ayan Mohamed Jama, 18, och Huriyo Ibrahim, 15, upp framför tio maskerade män med gevär.

Ögonbindlar

Abdiwali Aden, ett ögonvittne, säger till AP att militär först gick omkring i staden och ropade i högtalare vad som skulle ske. De beordrade alla att inställa sig på torget för att bevittna avrättningen. Åskådarna varnades dock för att filma det hela med sina mobilkameror – ett sådant beteende skulle kunna straffas med stympning.

Flickorna fick ögonbindlar och skrek samtidigt som de sköts: "Det finns ingen Gud utom Allah".

– Dessa kvinnor spionerade för fienden och greps av mujahedin (heliga krigare) i förra veckan, sade milisens regionale ledare Yusuf Ali Ugas till folkmassan efter avrättningen.

"Satt bakbundna"

Det här är första gången ett sådant straff drabbar personer av kvinnligt kön. Vittnen till avrättningen chockades.

– Jag visste inte att de planerade att skjuta dem. Flickorna satt bakbundna på marken. En grupp krigare täckte över deras ansikten och sköt dem bakifrån, säger en man som kallar sig Ali.

– Det var chockerande, de var så unga. De såg desperata ut men ingen kunde hjälpa dem.

Somalia har inte haft en fungerande regering på 19 år. Den FN-stödda regeringen kontrollerar bara några kvarter i Mogadishu, enligt AP.