Sahlins överraskning till pensionärerna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-15

Mona Sahlins sommartal var fattigt på nyheter.

Men ett nytt trumfkort lyfte hon fram.

– Jag lovar att avskaffa pensionärsskatten helt under nästa mandatperiod, sade hon.

Mona Sahlin lovade pensionärerna att de skulle slippa betala mer skatt än löntagare redan under nästa mandatperiod.

– Om den ekonomiska utvecklingen är god under de närmaste åren så lovar jag att avskaffa pensionärsskatten, sade hon i sitt sommartal.

När kan det ske?

– Under nästa mandatperiod. Det finns utrymme om väljarna prioriterar satsningar på välfärd framför sänkta skatter, säger hon.

Reinfeldt kontrar

Sahlin lovar nu dubbelt så mycket till pensionärerna som Fredrik Reinfelt. Men Reinfeldt utesluter inte nya löften från allianshållet:

– Det är svenskt mästerskap i pensionärsskattesänkningar som gäller och jag är med. Vi ska ha en sån diskussion och vi ska ställa frågan till landets pensionärer: vilket parti är mest trovärdigt när det gäller skattesänkningar, säger han.

Bodström som förband

Hundratals hade på söndagen samlats i Tantolunden i Stockholm för att höra Mona Sahlins sommartal. Sångerskan Marit Bergman inledde med låten ”I will always be your soldier”. Thomas Bodström äntrade sedan scenen och presenterade sig som Sahlins förband.

– Reinfeldt kallar ungdomsarbetslösheten för en synvilla men den riktiga synvillan är de nya moderaterna som numera kallar sig för arbetareparti, skanderade han innan han lämnade plats till en betydligt lugnare partiledare.

Kritiserade alliansen

– Vad är det som utmärker Sverige från andra länder? Jo, det är jämlikheten. Med alliansens politik blir det som i många andra länder, där den som haft turen att födas i ett välbärgat hem kan tacka sin smala lycka, sade Mona Sahlin.

Hon upprepade sedan tidigare kända vallöften:

Att alla ska ha rätt till 30 timmar i förskola i veckan – också barn till föräldralediga och arbetslösa

Att syskon ska få förtur till samma förskola

Att sjuka barn och äldre, som inte orkar ta sig till akuten, ska få hembesök av hemsjukvårdsbilar utrustade med en doktor.

Kostar 10 miljarder

Efter talet uppgav Sahlin att det kommer att kosta tio miljarder kronor att helt ta bort skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärer.

Statsminister Fredrik Reinfeldt:

– Socialdemokraterna har i dag gett besked om mycket stora skattesänkningar. Det är bara att de aldrig får gå till människor som arbetar. Tvärtom: då ska inkomstskatterna höjas för 3 miljoner löntagare, då ska bensinskatter och kilometerskatter göra arbetet dyrare. Det är så skillnaden ser ut mellan ett arbetar parti och ett parti som inte längre är de, säger Fredrik Reinfeldt.

Aftonbladets
bloggar

Följ ämnen i artikeln