Skotten i Malmö skakar landets politiker

avAnette Holmqvist, Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Skotten i Malmö skakar landets politiker.

– Det skapar förstämning, oro och väcker många frågor, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Flera politiker drog i går paralleller till 1990-talets laserman.

Sjutton personer har hittills fallit offer för beskjutningarna i Malmö.

I går inskärpte statsministern behovet av att snabbt få svar på vem eller vilka som ligger bakom dåden.

Vill invänta svar

– Jag välkomnar att Malmöpolisen nu samlar ihop resurser för att snabbast möjligt kunna få fram de svar vi gärna vill se: vad det är som händer, vem eller vilka som ligger bakom. Även om det finns en djup oro tycker jag att det är viktigt att invänta svaren, innan åtminstone jag är beredd att dra slutsatser om vad det är som har hänt, säger han.

Även Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin vill se en snabb lösning på fallen.

”Skrämmande”

– Jag har haft många samtal med vänner nere i Malmö som är riktigt, riktigt rädda. Jag hoppas verkligen att både polisen och alla andra kan kraftsamla runt den rädsla som finns så att man hittar gärningsmannen eller gärningsmännen, säger hon.

Både hon och Lars Ohly drar paralleller till ”Lasermannens” härjningar på 1990-talet:

– Det är möjligt att vi nu har någonting liknande. Det är lite för tidigt för att riktigt veta, men mycket tyder på det och det är otroligt skrämmande, säger Lars Ohly.

– Det finns vissa likheter med början av 1990-talet med ett välfärdssamhälle som inte riktigt höll ihop. Då blev det enkelt att leta syndabockar i stället för att samla sig till en politik för rättvisa.

”Väldigt obehagligt”

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand manade till försiktighet i spekulationerna kring vad och vem som ligger bakom dåden:

– Jag tycker att det är för mycket teorier, men det är bra att polisen jobbar för att hitta olika motiv. Det här är väldigt, väldigt obehagligt och jag förstår att det väcker mycket oro.

Publicerad: