Avrättningen skjuts upp igen

Av: Olof Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Mohammadreza får träffa
familjen en sista gång

Mohammadreza Haddadi har nu suttit i fängelse i över sju år för ett brott han påstås ha begått när han var 14 år och nio månader gammal.
Foto: Iran Human Rights
Mohammadreza Haddadi har nu suttit i fängelse i över sju år för ett brott han påstås ha begått när han var 14 år och nio månader gammal.

Mohammadreza Haddadi, 22, skulle avrättats i går. För ett brott han anklagas för att ha begått som 14-åring.

Men den planerade avrättningen har vållat internationella protester och nu skjuts den upp.

Så att Mohammadreza kan träffa sina föräldrar innan han dör.

Sju år har gått sedan Mohammadreza Haddadi greps misstänkt för mord. Han hade då inte fyllt femton men avrättningen har skjutits upp flera gånger och Mohammadreza har nu hunnit fylla 22.

För ung för att dömas

Familjen säger att Mohammadreza är oskyldig till brottet han anklagas för, att familjen fick motsvarande 570 000 kronor i utbyte mot att sonen tog på sig brottet. De garanterades att han var för ung för att dömas.

Senaste avrättningsdagen sattes till onsdagen den 7 juli, i går. Men när dagen kom sköts avrättningen upp igen. Enligt organisationen Iran Human Rights hemsida för att Mohammadreza ska få träffa sina föräldrar en sista gång.

FN förbjuder

Avrättningen är dock inte inställd och organisationen fruktar att den kommer att äga rum de kommande dagarna.

Mohammadrezas fall har fått stor uppmärksamhet internationellt eftersom det strider mot FN:s barnkonvention att döma människor till döden för brott de begått innan de fyllt 18.

Iran har skrivit under barnkonventionen men bryter regelbundet mot den.

Publicerad: