Tränade i gruvan – ska tävla i maraton

avErik Nises

Gruvarbetaren i Chile sprang varje dag när han var instängd

Foto: Foto: AP
startnummer 12 Edison Peña löptränade när han var instängd 700 meter under jorden i den chilenska gruvan. Nu ska han springa New York-maraton.

Edison Peña, 34, blev känd som ”den atletiske gruvarbetaren”.

700 meter under jord tränade han varje dag.

På fredag springer han New York-maraton.

I pressen i Chile kallades han ”el minero atleta” – den atletiske gruvarbetaren. Peña själv har berättat att järnhårda rutiner och motion var hans sätt att hålla sig i form både psykiskt och fysiskt när han satt instängd i gruvan.

Övade i gångarna

När han och de 32 andra arbetarna insåg att de förmodligen skulle överleva men att räddningen ändå var långt borta började han springa i gruvgångarna.

Hans dagligen avverkade sträcka på mellan 5 och 10 kilometer imponerade på människor världen över och nu är det upp till bevis på riktigt.

Arrangörerna av New York-maraton tog kontakt med Chiles ambassad som förmedlade inbjudan till Peña, skriver AP.

Att han tackade ja fick Mary Wittenberg på arrangörerna New York road runners att uttrycka sin beundran för gruvarbetaren:

– Det handlar helt och hållet om inspiration och uthållighet, och dessa värden har aldrig varit mer uppenbara än under den överlevnadsprocess och räddningsaktion som Edison och hans bröder genomgick i gruvan, säger hon.

Många fans

I 69 dagar satt Edinson Peña fången under jorden medan världen följde den dramatiska räddningsaktionen. Den 13 oktober kom han upp i ljuset. På fredag kommer New Yorks gator vara fulla av människor som kommer att klappa lite extra för löparen med startnummer 12 – precis det turordningsnummer Peña hade när arbetarna hissades upp ur gruvan.