I pigans hemstad städar kvinnor själva

Av: Kerstin Weigl

Publicerad:
Uppdaterad:
KÄNNER SIG LITEN IBLAND Monika Lewzuk, 29, har varit i Sverige i två år. Hon vet att debatten handlar om henne, om hennes jobb på städfirman. Men ordet ”piga” känner hon inte till.
Foto: Foto: JERKER IVARSSON
KÄNNER SIG LITEN IBLAND Monika Lewzuk, 29, har varit i Sverige i två år. Hon vet att debatten handlar om henne, om hennes jobb på städfirman. Men ordet ”piga” känner hon inte till.

Vad ”pigavdrag” är känner Monika Lewzuk, 29, inte till. Det finns inte på polska. Knappt ens ordet piga.

Det är om henne debatten handlar. Det vet hon naturligtvis.

Hennes chef Peter Svanborg på städfirman Hjälp hemma har sagt att hälften av kunderna försvinner om det där avdraget tas bort. Tretusen heltidstjänster.

Är det sant?

Det vet vi inte. Siffran är en uppskattning utifrån arbetsgivarorganisationen Almegas enkät.

Många kanske skulle fortsätta köpa Monika Lewzuks städning. För att de vant sig. För att de vill ta sig råd. För att hon gör ett bra jobb.

Vi tittar i Aftonbladet tillsammans. Monika Lewzuk känner igen Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Den politiska debatten är knepigare att greppa.

Och så det här ordet ”piga”. Kan det ha rensats ut under kommunismen? Vi resonerar oss fram till att en piga på polska är ett ettrigt kryp som inte ger sig.

En arbetsmyra?

I två år har Monika Lewzuk varit i Sverige. Hon hyr ett rum i Alby, satsar på ett liv. Hon är universitetsutbildad, har arbetat på kontor och som säljledare.

I hemstaden Hajnowko mot gränsen till Vitryssland städar kvinnorna själva. Ingen har städhjälp. Vad hon vet.

– Kanske finns det i Warszawa.

En kompis i Sverige frågade om hon var intresserad av jobbet på Hjälp hemma. Nu är hon tillsvidareanställd och får ut omkring 10 000 kronor efter skatt. På företaget är 49 av 50 kvinnor som Monika, som med Peter Svanborgs ord är ”helt körda på arbetsmarknaden”.

I går städade hon en etta på Söder, därefter en trerumslägenhet. Jobbet är okej. Hon har lärt sig att inte glömma golvlisterna.

Till nya människor brukar Monika Lewzuk säga att hon ­”arbetar i ett tjänsteföretag”.

Hon har oftast svenskakursen i hörlurarna medan hon städar. Ibland får hon kaffe, och en pratstund. Då kan hon gilla sitt jobb. Andra ser igenom henne.

– Då känner jag mig …

Monika Lewzuk sneglar på sin arbetsledare Katarzyna Wehjer, som hjälper att tolka. De skrattar.

De måttar några decimeter ovanför golvet. Så liten kan man känna sig.

Publicerad: