Inga fler patientkontakter för skandalläkaren Krogh

Foto: Efter alla skriverier var det ohållbart för Hudiksvall sjukhus att ha kvar Johanne Krogh som huvudläkare.
NYHETER

GÄVLE/STOCKHOLM. Skandalläkaren Johanne Krogh, 62, har tagits ur tjänst och kommer att omplaceras.

Hon får inte göra några operationer. Inte heller ha patientkontakter.

– Situationen blev ohållbar då hon inte längre har patienternas förtroende, säger Kjell Norman, divisionschef operation.

Vid gårdagens presskonferens stod det klart att sanningen kommit ikapp både läkaren Johanne Krogh och ansvariga i Gävleborg.

I ett brev till Socialstyrelsen kräver nu tre chefer vid landstinget i Gävleborg att Kroghs kompetens som läkare skyndsamt ska granskas. Granskningen kommer att ligga till grund för vidare åtgärder.

”Orättvist behandlad”

Aftonbladet kunde i går avslöja att Johanne Krogh fick jobbet som överläkare i Hudiksvall utan att behöva lämna betyg eller referenser.

– Här har vi missat och inte gjort ett tillräckligt bra jobb. Vi skulle ha kollat upp henne. Men nu har vi förbättrat systemet, säger Kjell Norman.

Några kommentarer från Krogh själv har inte gått att få. Hon befinner sig på semester.

– Jag talade med henne i fredags och hon upplever sig vara orättvist behandlad, säger Sven-Erik Keisu, verksamhetschef för ortopedin.

Trots anmälningarna har han förtroende för Krogh.

– Hon har gjort ett bra jobb hos oss. Anmälningarna mot henne i Norge har jag bara sett kortfattat och vet inte vad de egentligen innehåller, säger han.

Vad ska hon jobba med nu?

– Det kan bli något utredningsarbete.

Samtidigt strömmar fler anmälningar in mot Johanne Krogh. En av dem som kommer att anmäla läkaren är Gävleborgs före detta landstingsråd, Ann-Catrin Bergman som skadades vid en mc-olycka i juli 2007.

– Jag fick bland annat en omfattande knäskada, både korsband och ledband gick av.

Brast i kompetensen

Vid Sofiahemmet fick hon nya korsband och fick prova ut en ortros. Men när hon remitterades till Johanne Krogh ville läkaren att Bergman skulle byta ut knäleden.

– Men jag började tvivla och krävde en annan läkares åsikt. Den läkaren sa att det inte gick eftersom min knäskada var så omfattande, säger Ann-Catrin Bergman.

Krogh journalförde inte heller hennes beskrivningar av smärtor i rygg och nacke.

– Hon brast i kompetens, hon har inte dokumenterat skadorna.