”Det ser för bedrövligt ut”

NYHETER

Andreas Carlgren har fått nog av engångsgrillar – pant kan bli aktuellt

Foto: Grillväder Micke Protos och Oskar Eriksson sitter och grillar med en engångsgrill på Södermalm i Stockholm. ”Man känner sig lite dålig. Vi kommer nog inte återvinna den heller, det vore enklare om det fanns platser för återvinning såhär ute i parkerna, säger Micke Protos.

Grillat kanske är godast – men använder du engångsgrill gör du miljön en rejäl björntjänst.

Miljöminister Andreas Carlgren har fått nog och öppnar för ett pantsystem.

– Jag tycker det ser för bedrövligt ut i parker och grönområden där man ser dem ligga.

Naturvårdsverket får nu i uppdrag av miljöministern att titta på hur man kan lösa problemet.

– Pant kan vara en möjlighet, säger Andreas Carlgren (C).

Det största problemet med de tiotusentals engångsgrillar som säljs varje sommar är att de är svåra att återvinna.

Energikrävande

Dessutom krävs mycket energi för att tillverka aluminiumgrillarna och tändvätskan bidrar till växthuseffekten när den brinner.

Eva Eiderström, avdelningschef på Naturskyddsföreningen, välkomnar åtgärder, men vet inte om pant är den bästa lösningen.

– Vi har varit för system där man säkerställer att saker tas hand om på rätt sätt och skulle pant ge den effekten är det väl jättebra. Men man skulle kunna undvika det om man tog med sig en vanlig grill ut i stället.

”Man inser det”

I Tantolunden på Södermalm i Stockholm gassar solen ikapp med picknickgängens nyinköpta slit- och slänggrillar. Oskar Eriksson, 25, och Micke Protos, 28, väntar på att deras korv ska bli genomstekt.

– Vi diskuterade det här med pant på engångsgrillar när vi köpte den här. Man inser ju hur miljöovänliga de är, säger Oskar Eriksson.