Forskare har skapat liv

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

"I begynnelsen skapade Gud himmel och jord."

Men nu har forskare skapat liv.

Amerikanska biologer har för första gången byggt ihop en levande organism på konstgjord väg.

Syntetiska celler som framställts av forskare. Klicka för större bild.
Foto: AP Photo/J. Craig Venter Institute
Syntetiska celler som framställts av forskare. Klicka för större bild.

Det låter som ett manus hämtat från en sämre science fiction-film. Men det är verklighet.

Den världsberömda amerikanska genforskaren Craig Venter och hans kollegor har på konstgjord väg lyckats bygga upp en exakt kopia av en cells DNA.

Första konstgjorda cellen

DNA-molekylen sprutades sedan in i en naturlig bakterie. Den levande bakterien tömdes på sitt eget DNA och lät sig i stället styras av sitt nya konstgjorda DNA.

– Det här är den första konstgjorda cellen. Vi kallar den konstgjord för den är helt uppbyggd från fyra flaskor med kemikalier och startade med information i en dator, säger Craig Venter till Dagens Nyheter.

Resultatet presenteras i dagens numer av tidsskriften Science. Tanken är att konstgjorda bakterier i framtiden exempelvis ska kunna tillverka läkemedel, biobränslen och botemedel för obotliga sjukdomar.

"Fascinerande"

Rolf Bernander, professor i molekylär evolution vid Uppsala universitet, kallar de amerikanska forskarnas framsteg för ”fascinerande”.

Men han tycker inte att man kan prata om konstgjort liv.

– Det här är inte konstgjort liv. Man har kopierat en redan existerande kromosom och man har stoppat in den i en levande cell. Det som är det fantastiska är att cellen så småningom utnyttjar den här helt syntetiska arvsmassan som sin ritning och allting styrs och är beroende av den, säger Rolf Bernander till SR Vetenskapsradion.

Publicerad: