Donald Trump sprider våldsfilmer från högerextremt parti

avJoakim Magnå

USA:s president Donald Trump sprider tre islamfientliga filmer som en av topparna i det högerextrema partiet Britain First lagt upp på Twitter.

Trump kritiseras nu hårt.

”Det är fel av presidenten att göra så här”, säger en talesperson för den brittiske premiärministern Theresa May i ett uttalande.

Foto: Kiyoshi Ota/AP/TT

Filmerna publicerades av Britain Firsts biträdande partiledare Jayda Fransen på Twitter. President Donald Trumps officiella Twitterkonto har sedan spridit inläggen vidare.

Den första filmen påstås visa hur en ”muslimsk invandrare” misshandlar en nederländsk pojke på kryckor. De andra två filmerna sägs visa en muslim som förstör en staty av jungfru Maria samt hur en ”islamistmobb knuffar ner en tonårspojke från ett tak och slår ihjäl honom”.

Trump retweetade filmerna under onsdagsmorgonen, svensk tid.

Britain First grundades 2011 av medlemmar från det högerextrema partiet British National Party (BNP).

Organisationens medlemmar har kandiderat i allmänna val med fokus på invandrings- och abortmotstånd, men utan att vinna några mandat.

Jayda Fransen, med runt 54 000 följare på Twitter, hyllar USA:s president för att ha delat filmerna.

”Donald Trump själv har retweetat de här filmerna och han har omkring 44 miljoner följare! Gud välsigne dig Trump! Gud välsigne Amerika!”, skriver hon med versaler.

”Anständighet, tolerans och respekt”

En av Trumps stora frågor är att införa ett inreseförbud från en rad länder med huvudsakligen muslimsk befolkning, något han delvis lyckats med.

En talesperson för Storbritanniens premiärminister Theresa May säger att det var ”fel” av Trump att sprida filmerna.

”Britain First försöker splittra samhället genom sina hatfulla berättelser som torgför lögner och eldar på spänningar”, säger talespersonen, enligt brittiska medier.

”En överväldigande del av det brittiska folket slår ifrån sig den extrema högerns fördomsfulla retorik som är en antites till det här landets värderingar: anständighet, tolerans och respekt.”

”Presidenten borde skämmas”

Brendan Cox, make till den brittiska parlamentsledamoten Jo Cox som i fjol mördades av högerextremisten Thomas Mair, är också kritisk.

”Trump har legitimerat den extrema högern i sitt eget land, nu försöker han göra det i vårt. Att sprida hat har konsekvenser och presidenten borde skämmas”, skriver han på Twitter.

Enligt vittnen ska Thomas Mair ha skrikit ”Britain First” i samband med det brutala dådet i juni förra året.

Den brittiske parlamentsledamoten David Lammy (Labour) skräder inte orden.

”Trump delar Britain First. Låt det sjunka in. USA:s president lyfter fram en fascistisk, rasistisk, extrem hatgrupp vars ledare har gripits och dömts. Han är varken vår allierade eller vän”, skriver oppositionspolitikern och fortsätter med att säga att Trump ”inte är välkommen i mitt land eller min stad”.

Lammy får stöd av partikamraten Chuka Umunna.

”Hans inbjudan att besöka Storbritannien 2018 borde omedelbart dras tillbaka”, twittrar den brittiske Labour-politikern om Trump.

Polisen stoppade film

De tre filmerna har vitt skilda ursprung. Filmen med mannen som knuffas från ett tak filmades under protesterna i Egypten 2013 i samband med att president Muhammad Mursi avsattes, skriver Buzzfeed. Förövarna dömdes till döden.

Filmen där en pojke på kryckor blir slagen togs bort från delningssajten Dumpert i maj efter att den nederländska polisen ingripit. Ingen av personerna ska vara invandrare.

”Fakta spelar roll. Förövaren i den här videon är född och uppvuxen i Nederländerna. Han mottog och avtjänade sitt straff under nederländsk lag”, skriver Nederländernas amerikanska ambassad på Twitter.

Den tredje videon skildrar hur en anhängare till Nusrafronten – al-Qaidas gren i Syrien – har sönder en staty, rapporterar Fox News. Filmen ska ha cirkulerat på nätet sedan oktober 2013.

Sanders: Hotet är verkligt

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders försvarade senare på onsdagen Trumps agerande.

– Oavsett om det är äkta filmer, så är hotet verkligt, säger hon på en pressträff, enligt CNN.

Syftet ska vara att ”få till en diskussion” om gränser, invandring och säkerhet.

– Det är vad presidenten är fokuserad på, att ta hand om de verkliga hoten.

När reportrarna pressade Huckabee Sanders förklarade hon att media ”fokuserar på fel sak”.

– Vi måste prata om hotet och det är vad presidenten gör genom att ta upp det.

ARTIKELN HANDLAR OM