Evangelisten Billy Graham död

Av:  TT-Reuters TT

Billy Graham har avlidit. Här på en bild från 2010. Arkivbild.
Billy Graham har avlidit. Här på en bild från 2010. Arkivbild.

Den kände amerikanske evangelisten Billy Graham är död. Han blev 99 år.

Billy Graham var verksam i predikstolen omkring 70 år. Enligt hans församling nådde predikningarna, som tv-sändes, hundratals miljoner människor.

Graham hade en nära relation till flera av USA:s presidenter, bland andra Richard Nixon, och träffade många av världens ledare. Han var budbärare mellan den nordkoreanske ledaren Kim Il-Sung och Bill Clinton i mitten av 1990-talet.

USA:s nuvarande president Donald Trump uppmärksammade bortgången på Twitter.

"Den STORE Billy Graham är död. Det fanns ingen som han! Han kommer att saknas av kristna och alla religioner. En mycket speciell man", skrev Trump.

Flera Sverigebesök

Graham besökte Sverige flera gånger. Första gången redan 1949, innan han blivit känd. Bland annat höll han större väckelsekampanjer i Scandinavium i Göteborg 1977 och på Älvsjömässan i Stockholm året därpå.

– Han gjorde ett starkt intryck på mig och på många andra, säger pastor Elon Svanell, som tolkade honom i Göteborg och Stockholm och senare kom att arbeta för hans organisation från London.

– Han levde efter det kristna budskapet. Han var intresserad av den enskilda människan, han var mån om hur jag hade det. Han var aldrig dömande och hård, säger Svanell.

I samband med en baptistisk världskongress predikade Graham på Skansen i Stockholm 1975. Gudstjänsten direktsändes av SVT.

Flera av hans böcker, däribland självbiografin "Just som jag är", har givits ut på svenska.

Drabbad av parkinson

I början på 1990-talet diagnostiserades Billy Graham med Parkinsons sjukdom. Han dog i sitt hem i delstaten North Carolina, inte långt från den plats där ett museum över hans liv öppnades 2007.

En av hans söner, Franklin Graham, har tagit över ledningen för den organisation Billy Graham byggt upp.

Publisert: