Vaclav Havel har avlidit

Han var en medborgarrättskämpe och en av demokratins hjältar.

I morse avled Tjeckiens förre president Vaclav Havel.

Han blev 75 år gammal.

1989 blickade Vaclav Havel ut över ett jublande folkhav efter kommunismens fall. Han själv var en av symbolerna för den demokratiska oppositionen i Österuropa – och aktivisten som blev president.

Avled i morse

I morse avled Havel i sitt fritidshem i norra Tjeckien, 75 år gammal. Närvarande vid dödsbädden var Havels hustru Dagmara och flera nunnor, uppger Havels sekreterare Sabina Tancevova i ett uttalande enligt Reuters.

Havel, som föddes 1936, blev känd som dramatiker och medborgarrättskämpe. Det ledde till att han blev fängslad av kommunistregimen efter sin teaterdebut 1963.

"En stor hjälte"

1977 blev han talesman för medborgarrörelsen Charta 77 som ledde oppositionen mot kommunistledningen.

Ett drygt decennium senare – i november 1989 – bröt regimen samman. Kort därefter blev Vaclav Havel den först demokratiskt valde presidenten efter Sammetsrevolutionen.

– Han var en av efterkrigstidens stora hjältar i Europa. Hans betydelse gå inte att överskatta, säger Aftonbladets reporter Peter Kadhammar som skrivit mycket om dissidenterna i Östeuropa.

Hyllas av Bildt

Havel var Tjeckoslovakiens president 1989 till 1992, då han översåg landets övergång till att bli en demokrati liksom landets fredliga uppdelning i Tjeckien och Slovakien.

Han lämnade sin post när landet delades, men satt sedan som Tjeckiens president mellan 1993 och 2003.

– Med Vaclav Havel har en av det moderna Europas viktigaste, starkaste och djärvaste röster gått ur tiden, skriver utrikesminister Carl Bildt i sin blogg.

Avled efter sjukdom

Han var en av de första som kommenterade dödsbudet och skriver att Havel med Charta 77 inledde en "ny epok i den europeiska utvecklingen".

– Han var en av vår tids allra största européer, skriver Bildt.

Havel avled efter en lång tids sjukdom, det är känt att han haft lungcancer i många år.

År 2007 utkom hans sista teaterverk, Avresa, som handlar om en president som avgår men som vägrar lämna presidentpalatset.

Publisert: