Polischef: EU är kriminellt

Publicerad 2012-02-16

Christos Fotopoulos om att ordningsmakten vill stå på demonstranternas sida

Aftonbladets reporter Peter Kadhammar och fotograf Ulf Höjer på plats i Aten.

aten.

– Polisen används för att förtrycka folket. Det håller inte länge till. De rika blir rikare och de fattiga fattigare. Det kommer att leda till att proteststormen ökar, det kommer att leda till uppror.

Den som säger detta är ingen rasande demonstrant på ­Syntagmatorget och det är ingen politisk aktivist. Orden kommer från ordföranden i det ­grekiska polisförbundet, Christos Fotopoulos.

Han säger också:

– Vi måste erkänna att polisen har använts på ett felaktigt sätt. Så var det under tyska ockupationen under andra världs­kriget, så var det på militär­juntans tid och så är det i dag. Det kan inte vara vår uppgift att lyda ­politikernas order när de bara vill skydda de besuttna.

Vi sitter i Fotopoulos varma tjänsterum, han är en stor karl med grovt ansikte som talar ­utan att hämta andan. Han har varit medlem i polisförbundets styrelse sedan 1988 och är ordförande sedan tre år. Det är alltså ingen gröngöling jag ­talar med.

”Saknar legitimitet”

Ändå ber jag honom upprepa sina ord, och han gör det gärna. Denne ordförande för Greklands 50 000 poliser låter som en revolutionär.

– Bara folket står för demokrati i Grekland. Det politiska systemet saknar legitimitet.

I söndags befann sig Fotopoulos på Syntagmatorget för att protestera mot de nya nedskärningarna. Poliserna har som alla andra fått lönesänkningar. Han stod bredvid den världsberömde kompositören Mikis Theodorakis när kravallpoliserna – Fotopoulos medlemmar och kolleger – började kasta tårgas mot demonstranterna.

– Det är sorgligt att dagens ­politiker ger order om tårgas för att de tror att Mikis Theodorakis och jag är en fara för vårt land. Politikerna är skräckslagna! De är inte kapabla att få ­folket med sig. Men även bland politikerna finns de som säger att det de gör är fel. Då är det omöjligt att begära att medborgarna ska respektera lagarna.

Jag har läst att grekiska ­polisförbundet vill ha en ­arresteringsorder utfärdad på EU:s, Europeiska centralbankens och Internationella valutafondens representanter som övervakar Greklands nedskärningar. ­Representanterna heter Servaas Deroose, Klaus Masuch och Poul Thomsen.

Det måste väl vara ett skämt?

– Inte alls, säger Christos ­Fotopoulos allvarligt, ja, ­humorbefriat. Självklart menar vi allvar. De utsätter Grekland för kriminella handlingar.

Han tar fram ett dokument och läser innantill: utpressning, konspiration för att ­störta ­demokratin, angrepp på det ­grekiska folkets rättigheter ...

– Vi har varnat dem och kan komma att begära att de grips och lagförs i domstol. Vi kan inte själva utfärda en arresteringsorder men vi kan samarbeta med myndigheterna...

Får inte strejka

De senaste tolv månaderna har det varit 400 demonstrationer i Aten (jag får uppgiften av vice borgmästaren med det otacksamma ansvaret för renhållning). Det har ­varit ­generalstrejker och otaliga andra strejker. Förra veckan la domarna ner arbetet. För ­närvarande strejkar advokat­erna.

Polisen får enligt författningen inte strejka, säger Christos Fotopoulos. Men förra veckan ordnade polisförbundet ett stort möte och diskuterade om det var möjligt att arbetsvägra i alla fall.

”Hade rätten på sin sida”

– Vi kom fram till att vi tills vidare strikt ska följa våra ­arbetsbeskrivningar. Vi låter aktionen rulla över landet och gör bara det vi måste, exakt det vi är ålagda. Inget mer. Tills vi får rätt att strejka.

I ett normalt land har endast polisen tillstånd att utöva våld. Detta våldsmonopol är en förutsättning för att skydda samhällsordningen.

Vad sker om ordningsmakten vänder sig mot de styrande? Jag har aldrig hört någon företrädare för poliser uttrycka sig som Christos Fotopoulos. Jag ­hade aldrig föreställt mig att jag ­skulle få göra det.

– Det är omöjligt för en polis att övertyga en medborgare om att respektera de beslut som ­fattas. De som protesterade i söndags hade rätten på sin sida.

När det börjar skaka i statens skyddsvallar finns det anledning för fler än medlemmarna i Greklands parlament att bli oroliga.

I går lovade Grekland att ­spara ­ytterligare 325 ­miljoner euro.

Grekerna ­protesterar. Politik­erna är skräckslagna.

Under tiden­ blir de fattigare­ allt ­fattigare – de ­förmögna allt ­rikare. Och när makt­­havarna ­känner sig hotade skickar de ut polisen mot demonstranterna.­ För att skydda de ­besuttna.

Fel, tycker­ ­Christos Fotopoulos,­ ordförande i polis­förbundet. Han blev själv utsatt för ­tår­gasen när han ­protesterade mot nerskärningarna.­ Nu varnar han för ­följderna. Protest­stormen kommer att öka. Och leda till ­uppror.