Nyheter

Juholt i kväll: Jag ljög inte

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Nu slår partiledaren tillbaka mot kritikerna

SÄLEN. I kväll bröt Håkan Juholt sin månadslånga tystnad.

Han gjorde det genom att slå tillbaka hårt mot de som hävdat att han ljugit om turerna kring Socialdemokraternas höstbudget.

– Jag har sannerligen inte ljugit. Sedan är det alldeles uppenbart att det hela tiden pågått en ryktesspridning om mig, säger han.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt bryter tystnaden efter en månad: Jag är en bättre person nu.
Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt bryter tystnaden efter en månad: Jag är en bättre person nu.

Efter en månads tystnad, som inkluderade en semesterresa till Mexiko, mötte Håkan Juholt i kväll media på Högfjällshotellet i Sälen där han ska medverka i Folk och Försvars rikskonferens. S-ledaren slog tillbaka hårt mot de som de senaste dagarna har hävdat att han ljugit om vad som egentligen hände i arbetet inför Socialdemokraternas höstbudget.

Stökigt budgetarbete

Turerna, som Aftonbladet skrev redan om i höstas, handlar om den stökiga process som ledde fram till Juholts första budget som partiledare. I veckan skrev Dagens Industri att ”dokument som avslöjar att Håkan Juholt har farit med osanning om partiets stormiga budgetprocess har spridits i den högsta S-ledningen”.

Bråket ska ha handlat om Juholts interna krav på en höjning av a-kassan skulle strykas ur budgeten, något som ska ha fått delar av riksdagsgruppen att sparka bakut och Juholt att backa. Men redan i höstas förnekade Juholt att ha ställt sådana krav internt. I dag slog han i från sig mot lögnanklagelserna.

– Att vårt budgetarbete inte var optimalt, det vet nog alla, men jag har sannerligen inte ljugit. Det är lika osant som det var i höstas. Det har blivit väldigt enkelt att så väl slänga ur sig som att publicera uttrycket lögn.

”Är rena rykten”

Enligt Juholt så handlade diskussionerna i stället om hur mycket man skulle satsa på en återställare av a-kassan.

– Vi har lagt två förslag i gruppen. Det första var en höjning med två miljarder, det andra med tre miljarder. Sedan pågick en diskussion i riksdagsgruppen hur mycket vi skulle förbättra. Det tog några dagar att arbeta fram det förslaget.

Att budgetprocessen fortfarande diskuteras handlar enligt Juholt om rena rykten.

– Det är alldeles uppenbart att det hela tiden pågått en ryktesspridning om mig, där det visar sig att uppgifter inte stämmer. Vad det beror vill jag inte spekulera i. Jag är oroad eftersom så många människor runt om i Sverige sätter sina förhoppningar till oss. De förstår inte furhap vi är fast i denna härva av ryktesspridning av anonyma uppgifter i stället för att tala om politiken. Men nu är det tid för politik, jag känner att ryktena börjar ebba ut, för nu är det gamla rykten som kommer tillbaka.

Kräver utredning

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, som också sitter med i S verkställande utskott, har krävt att det ska utredas hur turerna kring budgeten gick.

– På vu på fredag kommer vi, precis som Tommy Waidelich tidigare sagt, ännu en gång redovisa hur det gått till. Jag är till skillnad från moderatledaren inte beredd att tvinga in arbetslösa i fattigdom. Där går skiljelinjen i svensk politik, inte mellan Wanja och mig, säger Håkan Juholt.

Under de senaste månaderna har flera tunga socialdemokrater gått ut och kritiserat sin partiledare och sagt att det är han som bär det yttersta ansvaret för partiets kris. Senast var det ex-ministern Ylva Johansson.

– Det är väl naturligt i ett opinionsläge som ser ut som det gör i dag. Jag har inga som helst problem med detta. Jag känner starkt stöd för den politiska inriktning som jag och den nya ledningen lagt fast, säger han.

”En bättre person”

Håkan Juholt berättade också att han under sin månad i mediaskugga har blivit en bättre person – och partiledare.

– Jag har lyssnat till många, bland annat flera före detta statsråd. Jag har läst, studerat, vilat och tänkt strategiskt. Det kommer att inom kort hända en hel del saker. Vi kommer att prestera bättre nu när ryktesspridningen är på väg att ebba ut.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert: