”Den ryske björnen” träffar Finlands president

avOskar Forsberg, Victor Stenquist

Så rustar länderna vid gränsen.

Rysslands generalstabschef Nikolaj Makarov träffade idag Finlands president Sauli Niinistö.

Generalen kritiserade i tisdags Finlands deltagande i Natoövningar och hävdade att de är ett hot mot Rysslands säkerhet.

– Felaktiga analyser leder till felaktiga slutsatser, kontrade Finlands president när han i dag kommenterade generalens tal.

Rysslands generalstabschef Nikolaj Makarovs ilskna utfall mot Finland under sitt pågående besök har väckt debatt i politiska kretsar och ökat spänningen mellan länderna.

Makarov sade i tisdags att Finlands deltagande i Natos manövrar kan leda till "ett militärt hot" mot Rysslands säkerhet och att Finland hellre borde samarbeta mer med Ryssland.

– Makarov lever kvar i det kalla kriget, kommenterade utrikesminister Erkki Tuomioja, medan Niinistös företrädare Tarja Halonen har varit mera försonlig.

Presidenten: Felaktig analys

President Niinistö tog direkt upp det tal som Makarov höll i tisdags under sitt möte med generalen i dag, skriver Hufvudstadsbladet.

Han sågade ryssens uttalanden:

– General Makarovs analys av Finlands relation till Nato var felaktig. Felaktiga analyser leder till felaktiga slutsatser, sa president Sauli Niinistö.

Statsminister Jyrki Katainen kommenterade Makarovs tal med att säga att var och en har rätt att fritt säga sin åsikt i ett fritt land, enligt Hufvudstadsbladet.

General Makarov ska under sitt besök också träffa den finska försvarsministern Stefan Wallin som enligt uppgift var rejält irriterad över generalens uttalanden. Bland annat svarade försvarsministern finska Yle med ett irriterat sms som löd: "Finland fattar sina egna beslut".

Retoriskt skrammel

– Det är retoriskt skrammel än så länge. Man ska ha klart för sig att den ryska militära förmågan ökar, men fortfarande är på en låg nivå. Från rysk horisont utgår man i sina resonemang från att om Finland går med i Nato så går också Sverige med, säger Gudrun Persson, Rysslandsforskare vid Försvarshögskolan, till Aftonbladet.

För rysk militär ligger fokus på konflikterna i Nordkaukasien och Tjetjenien, medan det som händer i Skandinavien är av underordnad betydelse.

– Sverige är tämligen ointressant för Ryssland och den ryska militären, det kan man klart säga. Sedan vill man hålla ett öga på oss, och skulle vi gå med i Nato skulle förhållandet försämras rejält.

Idag anländer general Nikolaj Makarov till Sverige. Bland annat ska han träffa försvarsminister Karin Enström på fredag.