Fel kassaskåp i mordutredningen

NYHETER

Fyndet hör inte till dubbelmordet i Långared

Foto: Åklagaren trodde att man hittat en viktig pusselbit i utredningen kring dubbelmordet i Långared. Nu visar det sig att kassaskåpet som hittats är fel kassaskåp.

Kassaskåpet som hittades i Landvetter under söndagen är inte den saknade pusselbiten i åtalet i Långaredsmorden.

Det var i slutet av juni som Miroslaw Tabisz och Jacek Tabor dömdes till livstids fängelse och utvisning för morden på lantbrukarna Inger och Torgny Antby på parets gård i Långared i Västergötland. De polska hantverkarna ströp kvinnan i sängen och slog ihjäl mannen med ett järnrör.

Friades för grovt rån

Bevisningen, bland annat i form av DNA, var överväldigande men kassaskåpet som försvann i samband med morden har länge varit försvunnet. Därför dömdes Tabisz och Tabor bara för mord och inte grovt rån, även om tingsrätten ansåg det sannolikt att de stulit kassaskåpet.

På fredag tar hovrätten upp de dömdas överklagan och åklagarsidan trodde att man kunde ha hittat ett riktigt trumfkort i händerna – igår hittade en nämligen en privatperson ett kassaskåp nära Landvetter och kontaktade polisen.

Trumfkort var falskt alarm

När Aftonbladet pratade med länskriminalens Hans Kinander som utreder dubbelmordet uteslöt han inte möjligheten.

– Men jag vet inte om det är ”mitt” kassaskåp, säger Hans Kinander.

Ni borde väl ha en beskrivning att jämföra det mot?

– Ja, men jag har inte hunnit kolla på det än.

Några timmar senare stod det dock klart att det hela var ett falskt alarm och åklagare och polis får fortsätta leta efter den saknade pusselbiten för det grova rånet.

– Jag har tagit reda på att kassaskåpet inte är aktuellt för Långaredutredningen. Det skiljer sig och är inte alls i närheten av att vara likt det aktuella kassaskåpet, säger Hans Kinander vid länskriminalen.