Flicka med Downs syndrom greps – för hädelse

NYHETER

11-åriga Rifta Mashi har fängslats misstänkt för hädelse.

Hon greps efter att en arg mobb krävt bestraffning då hon bränt sidor av Koranen.

Upprördheten om fallet har varit stor – då Rimsha har Downs syndrom.

I torsdags grep pakistansk polis den unga flickan Rifta Mashi efter att upprörda grannar larmat polis och anklagat flickan för att ha bränt flera sidor ur Koranen.

Hon ska därigenom ha gjort sig skyldig till att ha brutit mot Pakistans hårda lagar mot hädelse.

Är kristen

Det som nu vållat stor uppmärksamhet över världen är inte bara det faktum att flickan sägs vara 11 år gammal. Hon har dessutom Downs syndrom, skriver den pakistanska tidningen The Express Tribune.

Flickan sägs tillhöra de relativt få kristna i området, och enligt uppgifter har mellan 200 och 300 kristna fått fly sina hem sedan historien uppdagats.

Tveksamheterna i historien är flera och enligt polistalesmannen Qasim Niazi hade man beslagtagit en påse från flickan där man hittade flera tidningar och texter med religiösa avsändare som delvis brunnit, men inte någon Koran.

En annan polis uppger för AP att fallet förmodligen kommer att läggas ner så snart utredningen blivit färdig och situationen har lugnat ner sig då ”det inte finns mycket att gå på”.

Många reaktioner

Pakistans President Asif Ali Zardari lär ha tagit händelsen på allvar och beordrat inrikesdepartementet att noggrant följa fallet. I ett uttalande kräver presidenten att de svaga i samhället måste skyddas ”från alla typer av missbruk av hädelselagen”, skriver CNN.

Ledaren för partiet Tehreek-e-Insaf, den före detta kricketspelaren Imran Khan har twittrat om händelsen.

”Skamligt! Att skicka en 11-årig flicka till fängelse är emot själva kärnan i islam som handlar om att vara rättvis och barmhärtig”, skriver han och fortsätter:

”Det stackars barnet har Downs syndrom. Staten borde bry sig om barn, inte plåga dem. Vi kräver hennes omedelbara frigivning.”