Här kan alla amerikaner köpa vapen

avWolfgang Hansson

1 av 20 | Foto: Peter Wixtröm
Bunkrar bössor I Wyoming, en av USA:s mer glest befolkade delstater, lever Vilda västern-idealet vidare. Här säljs vapen helt öppet och utan personkontroller på mässor likt den som Aftonbladets team besöker. Samtidigt ökar försäljningen i hela landet – då anhängarna fruktar att Barack Obama ska skärpa lagarna om han vinner valet i november.

CHEYENNE, WYOMING. Pistolen väger tungt i handen. Metallen känns kall mot huden.

Lägger jag upp 495 dollar kan jag ta med mig den härifrån. No questions asked.

Wyoming har de mest liberala vapenlagarna i USA.

Aftonbladets Peter Wixtröm och Wolfgang Hansson.

Vapenhandlaren Jack står vid ett av de uppställda borden i den stora utställningshallen vid Frontier Park i stadens centrala delar. Det är årets andra Gun show i Wyomings största stad. Ute är det tryckande varmt. Här inne en behaglig svalka.

Wyoming är en glesbefolkad delstat där många bor ensligt. En plats där Vilda västern-idealet lever vidare.

– Här bor fler antiloper än människor, skrockar Jack.

Eftersom det är en vapenmässa och Jack säljer sina egna vapen behöver han inte göra några personkontroller innan han säljer. Wyoming är dessutom en av bara tre delstater i USA där det är tillåtet att bära ett vapen nästan var som helst.

”Pistoler dödar inte människor”

Jack ser inget fel i det.

– USA är grundat på den friheten, säger han och drar i de löst hängande jeansen.

– Pistoler dödar inte människor. Det är människor som dödar.

Jag påminner om masskjutningen i en förort till Denver, mindre än två timmars körning från Cheyenne, för bara några veckor sedan. Den 125:e offentliga massakern i USA sedan 1999 enligt organisationen Brady Center to prevent gun violence.

Jacks yviga mustasch slokar en aning men han finner sig snabbt.

– Problemet i Denver var att inga av de andra besökarna i biosalongen bar vapen. Om de kunnat göra det hade de dödat galningen.

Han håller en lång utläggning om att bilar dödar fler än skjutvapen och inte förbjuder USA bilarna för det.

– Det som hände i Colorado gör att folk köper fler vapen.

Kan finnas 300 miljoner vapen

Ingen vet exakt hur många skjutvapen det finns i USA. Men uppskattningen är runt 300 miljoner. Det är nästan ett per invånare oavsett ålder. Nu ökar försäljningen eftersom många är oroliga att president Obama ska skärpa vapenlagarna ifall han blir omvald i november.

Ändå är det rätt lugnt på vapenmässan den här förmiddagen.

– Folk är i kyrkan, säger Jack. De kommer efter gudstjänsten. Sen är det många som inte har några pengar heller på grund av den usla ekonomin.

Jack tar sig tid och lyfter upp den ena pistolen efter den andra. Förklarar hur de funkar. Hur många kulor som går in i magasinet. Några är begagnade med vackert ornamenterade kolvar.

Eftersom jag inte är amerikansk medborgare blir Jack lite osäker på om jag verkligen kan köpa den Magnum 44:an av märket Smith & Wesson som jag håller i. Hade jag varit amerikan hade det inte varit några problem alls.

– Du skulle kunna ta den med dig och gå ut i skogen och skjuta direkt. Å andra sidan är det mina vapen och jag säljer till vem jag vill.

Juvelen i Jacks utbud är en jättelik pjäs som väger 40 kilo. En Grizzly Big Bore BMG 50 för drygt 20 000 kronor. Jag frågar vad man använder den till.

– Att skjuta ner flygplan och bilar, säger Jack och ler illmarigt.

Decimeterlånga kulor

Innan han blir lite allvarlig och säger att de flesta använder den till att tävla i prickskytte på långt håll.

– Jag säljer några stycken varje år.

Vapnet är pricksäkert på upp till 3,2 kilometer. Kulorna som ligger bredvid är mer än decimetern långa.

Vapenmässan är som en stor loppmarknad med skillnaden att det i stort sett bara säljs vapen och ammunition. Vid bordet bredvid Jack är den rena familjetillställningen. Al Teels automatvapen ligger uppradade på bordet med handskrivna lappar om att man inte får röra dem utan att fråga först.

En Mastercard-skylt upplyser om att det går bra att betala med kreditkort, men att påslaget är tre procent jämfört med kontantpriset.

Innanför borden sitter dottern Stacey och hennes 6-årige son. Stacey bär på en hämtkasse från McDonald's och dukar upp måltiden på en kylväska. Sonen väntar ivrigt på sin burgare och för en stund tappar han intresset för vapnen.

Rätt många pappor har tagit med sig sina söner för att titta och känna på vapnen. Barn under 12 år går in gratis. För övriga kostar det 40 kronor i entré. En lapp vid kassan förkunnar: "Alla vapen måste vara säkrade. Inga undantag".

”Tryggt med vapen”

Al är professionell vapenhandlare. Därför måste hans kunder fylla i ett formulär om de vill köpa ett vapen. Al ringer upp en telecentral som jobbar åt FBI och inom loppet av några minuter säger ja eller nej. Nej blir det bara om man är straffad eller psykiskt sjuk.

Senaste tiden har en ny kategori kunder strömmat till. Ensamma kvinnor.

– De vill köpa en pistol för att kunna skydda sig själva, förklarar Al. Men inte vilka pistoler som helst.

Al visar en liten och lätt pistol där kolven är färgad rosa. Till den hör en nätt väska i plåt. I matchande rosa färg.

– Man måste vara lite modemedveten om man ska sälja till kvinnor, säger han och drar för första gången under samtalet lite på smilbanden.

En äldre man ställer ifrån sig sin käpp och inspekterar en pistol men går inte i köptankar. Bob Sinclair är 88 år och har redan ett gång skjutvapen hemma.

Under bilsätet ligger en. En annan i handskfacket.

– Det känns tryggt att ha ett vapen på sig. Man vet ju aldrig vad som kan hända.

Det här är det bortglömda USA.

Presidentkandidaterna ratar dem när de åker på kampanjturné på grund av det amerikanska valsystemet.

Delstater som redan är bergfast på republikanernas eller demokraternas sida. Här vill ingen presidentkandidat slösa resurser.

Oftast stora, glesbefolkade stater mitt i landet som ligger bortom allfartsvägarna och i konstant mediaskugga.

ARTIKELN HANDLAR OM