Nyheter

Wikileaksgrundaren ska få asyl i Ecuador

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Julian Assange har gömt sig på landets ambassad i väntan på beslut

Julian Assange har fått politisk asyl i Ecuador.

Foto: reuters

Wikeleaksgrundaren Julian Assange ska beviljas politisk asyl i Ecuador.

Det uppger källor inom regeringen, skriver the Guardian.

I juni flydde Julian Assange till Ecuadors ambassad i London. Landets president Rafael Correa uppgav då att de skulle se över hans ansökan.

Efter knappt två månader ska nu Wikileaksgrundaren få ett ett positivt besked av president Correa, uppger regeringskällor i Quito skriver The Guardian.

– Ecuador kommer att bevilja Julian Assange asyl, säger källan som ska vara väl insatt i regeringens diskussioner i fallet skriver tidningen.

Presidenten har lovat besked

I måndags uppgav presidenten i statliga tv-kanalen ECTV att beskedet skulle komma den här veckan.

Men via ett Twitterkonto som ska tillhöra Correa skriver presidenten att uppgifterna är falska: "I dag har vi inget sådant beslut", skriver TT.

Tidigare under tisdagen uttalade sig Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino om att de inte bara funderar över om Julian Assange ska få asyl i landet eller inte, utan också hur det skulle gå till att få ut Assange ur Storbritannien om han får asyl, skriver TT.

– Det handlar inte bara om att bevilja asyl, för ska herr Assange lämna England så bör han få fri lejd av den brittiska regeringen. Kommer det vara möjligt? Det är en fråga som vi måste ha i åtanke, sade Patino enligt Reuters.

Samtidigt uppger brittiska myndigheter att de är fast beslutna att överlämna Assange till Sverige, här misstänks han för två fall av sexbrott.

Oklart om asyl hjälper

”Storbritannien har en laglig skyldighet att utlämna herr Assange till Sverige” säger deras utrikesdepartement i uttalande skriver Reuters.

Men enligt brittiska experter är det oklart hur politisk asyl i Ecuador ska kunna hjälpa Assange.

– Ett beviljande av asyl i Ecuador skyddar honom inte från utlämning till Sverige, säger Roger Gherson, jurist och expert på brittisk immigrationslag och mänskliga rättigheter till Reuters.

– Det är inte ett ”slipp ut ut ur fängelse-frikort” för något uppförande någonstans i världen.

Ska arresteras

Lämnar han Ecuadors ambassad i London ska han arresteras för att ha brutit sin borgensvillkor.

För att ta sig därifrån till närmsta flygplats, som ligger flera kilometer bort, måste han beviljas ”fri lejd” av brittiska myndigheter. Något som verkar högst osannolikt, skriver Reuters.

Det skulle dels innebära att de går mot den svenska arresteringsordern och dels att de går mot sin egen högsta domstols beslut, som säger att det svenska beslutet är giltigt.

Det har tidigare spekulerats i att Julian Assange kan bli fast på ambassaden i flera år, något som har skett i andra liknande fall tidigare.

Fly i diplomatsäck?

Bland teorierna om hur det skulle kunna gå till har det nämnts att han kan forslas ut gömd – i en diplomatsäck.

Assange som nekar till brotten uppger att han är rädd för att utlämningen till Sverige bara är ett steg i att han ska föras till USA. Där tror han att myndigheterna vill straffa honom dör de diplomatiska skador han orsakat dem, skriver Reuters.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert: