Kidnappade svensken i Mali vädjar om hjälp

Johan Gustafsson, 37, kidnappades i november

Svensken Johan Gustafsson sitter som gisslan i Mali tillsammans med  Stephen Malcolm, sydafrikan med brittiskt medborgarskap och holländaren Sjaak Rijke. Här vädjar de efter myndigheters hjälp i en intervju med al-Jazira.
Svensken Johan Gustafsson sitter som gisslan i Mali tillsammans med Stephen Malcolm, sydafrikan med brittiskt medborgarskap och holländaren Sjaak Rijke. Här vädjar de efter myndigheters hjälp i en intervju med al-Jazira.

Svenska Johan Gustafsson, 37, kidnappades av al-Qaida i Mali förra året.

Nu har tv-kanalen al-Jazira fått ett exklusivt möte med honom och två andra kidnappade.

Enligt al-Jazira förhandlar den svenska regeringen med kidnapparna – och Johan skickar samtidigt en vädjan till Sverige om snabb hjälp.

Svensken Johan Gustafsson.
Svensken Johan Gustafsson.

Sedan 25 november har Johan Gustafsson, 37, från Stockholmstrakten varit kidnappad av al-Qaidas gren i Nordvästafrika, Aqim.

Enligt al-Jazira var svensken på resa, och skulle köra motorcykel genom Mali.

Livstecknen från svensken har varit få, men för en månad sedan släpptes en video där svensken uttalade sig om sin tid i fångenskap.

– Mitt namn är Johan Gustafsson, jag kommer från Sverige. Jag har mottagit det här brevet. Jag är tillfångatagen av al-Qaida, men är vid god hälsa, sa han då.

Sekvensen var inspelad redan i januari, enligt lappar som de kidnappade höll upp i filmklippet.

Nytt möte

Nu har tv-kanalen al-Jazira fått träffa svensken samt holländaren Sjaak Rijke och Stephen Malcolm, sydafrikan med brittiskt medborgarskap, som kidnappades samtidigt vid en uteservering i Timbuktu.

I al-Jaziras inslag framkommer att svensken fått brev och förnödenheter från den svenska ambassaden och att den svenska regeringen förhandlar med kidnapparna. 37-åringen får däremot inte avslöja några detaljer om förhandlingarna.

Johan Gustafsson tror att anledningen till att han kidnappats är att Sverige skickat soldater till Afghanistan, enligt al-Jaziras inslag.

Behandlas väl

I ett uttalande har al-Jazira berättat mer om mötet.

”De kidnappade vädjade till sina länder att delta i snabba och effektiva förhandlingar med kidnapparna för att få ett slut på händelsen”, skriver al-Jazira enligt AFP.

Johan och hans medfångar uppger att de behandlats väl hittills och blivit lovade att de inte ska skadas.

Johan Gustafsson är uppväxt i Värnamo, men har under senaste åren bott i Stockholmstrakten. Aftonbladet har pratat med hans mamma.

– Jag vill inte ge några kommentarer, säger hon.

Utrikesdepartementet vill inte kommentera uppgifterna om att man förhandlar om svensken.

Publisert: