Legendariskt skepp hittat

1 av 6
NYHETER

LONDON. Bärgningsfartyget skulle bara testa sin ekolodsutrustning.

Av misstag hittade de ett legendariskt vrak utanför Grönland.

1910 förde Terra Nova äventyraren Robert Scott till Antarktis - 33 dagar för sent för att han skulle bli förste man på Sydpolen.

Besättningen på R/V Falkor gjorde upptäckten när de testade sin sökutrustning, skriver Daily Mail.

En av forskarna ombord upptäckte det oidentifierade föremålet när han kartlade havsbottnen utanför Grönland. När man insåg att det var 57 meter långt, samma som Terra Nova, skickade man ner en fjärrstyrd robotkamera för att filma vraket.

Karriärens höjdpunkt

Detaljerna som fångats på bild, bland annat relingen och en skorsten gjorde att man kunde identifiera det förlorade vraket.

– Jag kände till kapten Scott och insåg att skeppsvraket skulle ligga någonstans där, säger Leighton Rolley, en av forskarna ombord på R/V Falkor, till Wales Online.

– Berättelserna om när Robert Ballard hittade Titanic har alltid fått mig att själv vilja upptäcka ett skeppsvrak. Så att se undervattensbilderna på Terra Nova som vi tog där ute är definitivt höjdpunkten i min karriär.

Fartyget byggdes redan 1884 och mellan åren 1910 och 1912 förde det äventyraren Robert Scott till Antarktis i hans jakt på att komma först till Sydpolen.

Ingen överlevde

Men expeditionen skulle kosta Scott livet. Tillsammans med fyra kollegor tog han sig fram till Sydpolen, bara för att upptäcka att de kom 33 dagar för sent. Norrmannen Roald Amundsen hade redan lyckats lokalisera jordklotets sydligaste punkt.

På väg tillbaka till Terra Nova dog alla i Scotts expedition i snöstormar och brist på mat.

Fartyget återvände till Storbritannien där det såldes vidare för att användas för säljakt vid Newfoundland. Under andra världskriget användes Terra Nova för att frakta varor och förnödenheter, innan det 1943 kolliderade med ett isberg och förliste utanför Grönlands kust.