Här firar han drömstarten

avJoachim Kerpner, Niklas Eriksson, Olof Svensson, Elisabeth Marmorstein

Foto: URBAN ANDERSSON
SUPERDAGEN Stefan Löfven avslutade sin första dag som partiledare tillsammans med sin fru på en restaurang. Stefan Löfven åt oxrullader med potatismos och drack ett glas vin, medan Ulla Löfven avnjöt en fisk- och skaldjursgryta. Till dessert åt de äppelpaj med vaniljsås. Efter middagen åkte paret hem till bostaden i Vasastan i centrala Stockholm.

Här är Stefan Löfvens drömstart: 58 procent har stort förtroende för honom i första mätningen.

I går kväll firade han succén– med oxrullader tillsammans med hustrun Ulla.

– Jag är stolt, glad och full av arbetslust, sa han efter middagen.

Stefan Löfven fick stående ovationer när han valdes till ny S-ledare i går.

Knappt sex timmar efter att Stefan Löfven under stående ovationer valts till Socialdemokraternas nya ordförande anlände han till restaurangen Clas på Hörnet i Vasastan i Stockholm. Efter första succédagen på jobbet valde han att fira tillsammans med den närmaste familjen.

Satt i enskilt rum

När Aftonbladet träffade honom och hustrun Ulla efter middagen var S-ledaren på strålande humör.

– Det har varit en fantastisk dag, men nu är den slut. Jag är stolt, glad och full av arbetslust, säger han.

Paret satt i ett avskilt rum och hade all anledning att fira med oxrullader, fisk- och skaldjursgryta och ett glas vin: väljarna visade sitt stöd för Stefan Löfven direkt.

58 procent av de som känner till S-ledaren säger att de har stort förtroende för honom, enligt TV4/Novus väljarbarometer.

– Det visar att han har fått en bra start i jämförelse med Juholt, där var det en mer avvaktande opinion i början, säger S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

En vecka efter att Juholt tillträtt fick han stort förtroende av bara var fjärde väljare. Det sämsta resultatet sedan Aftonbladet/Sifo-mätningarna startade 1995.

Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, jämför succéstarten med Annie Lööf-effekten för Centerpartiet, och nyligen tillträdda Jonas Sjöstedt i Vänsterpartiet.

Finns en effekt

Den senare plockade över 100 000 väljare från S och gjorde Vänsterpartiet till Sveriges fjärde största parti, enligt SvD/Sifos senaste mätning.

– Man brukar säga att det finns en ”ny partiledareeffekt”, det brukar finnas en förhoppning om nystart i partiet och opinionen kan gå uppåt. Det finns ett intresse för honom, säger Malena Rosén Sundström.

Väljarbarometern från TV4/Novus visade att 24 procent, var fjärde väljare, inte känner till Stefan Löfven. Men mer än hälften av de 76 procent som gör det, ger honom stort förtroende. Det är ett styrkebesked, enligt Malena Rosén Sundström.

– Det är ett gott tecken att han har högt förtroende, en bra start. För honom gäller det nu att gripa initiativet han har, att synas och höras i den breda debatten.

Tidigare under eftermiddagen medverkade Stefan Löfven vid utdelningen av 2011 års Olof Palme-pris i riksdagens andrakammarsal. Bland andra Lisbet Palme var där och önskade honom lycka som S-ledare.

– Det känns väldigt stort. Jag är en stor, stor beundrare av Olof Palme. Jag fick träffa honom närmare en gång under en dag, och det var fantastiskt. Man har hört hans tal, och som jag sa i mitt installationstal, han var den som både tog världen till Sverige och Sverige till världen.

Pratade med Eliasson

Före prisutdelningen kom förre utrikesministern Jan Eliasson fram och pratade länge med Löfven. Han var uppenbart mycket glad över partiledarvalet och sa: ”Härligt att du blev ny chef”.

Under mötet på Fotografiska museet var hela S-eliten på plats, Håkan Juholt, Göran Persson och Ingvar Carlsson satt på första raden och gav alla Löfven sitt stöd.

– Det känns precis rätt, säger Anna Greta Leijon till TV 4.

Även S-veteranen Pär Nuder strödde lovord över Löfven.

– Fredrik Reinfeldt har åkt land och rike runt för att lyssna in, som han säger. Stefan Löfven kommer från en värld som Reinfeldt inte känner till, som han försöker lära sig. Där kommer Stefan göra skillnad.