Nu får pappersdeklarerare skatteåterbäringen

NYHETER

Äntligen kan också de som skickade in årets deklaration på papper prisa gudarna.

En av de som får skatteåterbäring denna vecka är tv-profilen Peter "Peppe" Eng, 63.

– Jag kanske får råd att laga min dator, den har inte varit i gång sedan i april, säger han.  

Sju miljarder kronor ligger i potten denna gång.

En miljon pappersdeklarerande svenskar får dela på pengarna.

För en del är återbäringen kanske ett välkommet tillskott i hushållskassan efter semestern.

– Jag har lite avdrag och sådant att det är ganska mycket enklare att skriva. Min dotter och alla mina barn säger att det är klart att du ska göra det där med datorn, men jag sitter och kladdar med det där varje år, säger Peter "Peppe" Eng.

Gjort avdrag

När Aftonbladet når Peppe Eng är precis hemkommen från semestern och han håller på att gå igenom posten. Han vet att han kommer få pengar tillbaka. Men efter att han gjort avdrag för bilresor till och från jobbet blir det en överraskning över hur mycket det blir i slutändan.

– Det blir nog inte så mycket men någonting blir det i alla fall. Men de brukar gå in i den "allmänna konkursen". Jag kanske får råd att laga min dator, den har inte varit i gång sedan i april. Och sen har hustruns bil stått i garaget ett tag.

Och han är inte ensam om att vilja satsa på prylar.

Semester hägrar

Bland de 1000 tillfrågade i en undersökning som Nordea gjorde i våras svarade männen att de helst satsade sina skatteåterbäringspengar på elektronik. Kvinnor vill däremot hellre köpa möbler eller åka på semester.

De flesta svenskar, 56 procent, som får skatteåterbäring spendererar helst pengarna på semestern.

– I Västsverige och i Stockholm blir det semesterpengar. Det är svårt att säga varför det är så, men man kanske lever på annat sätt med andra utgifter, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.