Stor oro för nya skottdåd

Skottlossningen ägde rum efter midnatt i Eskilstuna.

avOskar Forsberg

NYHETER

Efter de senaste tre dagarnas skottlossningar är nervositeten för nya skottdåd i Eskilstuna stor.

I helgen väntar stadsfestivalen Åfesten och polisen sätter nu hårt tryck på det kriminella nätverket i staden.

– Vi har tagit hjälp av våra kollegors erfarenheter från Malmö och Göteborg, säger Mikael Backman, chef för Länskriminalpolisen.

På tre dagar har lika många skottlossningar inträffat i centrala Eskilstuna. Tre personer ligger på sjukhus och en 28-åring, som varit involverad i minst två av skottdåden, är träffad i benet.

Ännu har polisen ingen skäligen misstänkt för någon av händelserna.

– Men vi känner till alla de här personerna mycket väl. De har varit multikriminella sedan länge och förekommer i olika ärenden, säger Lars Franzell, förundersökningsledare.

Brotten det tidigare har handlat om är vapenbrott, utpressning, narkotikabrott, stölder och rån.

Ingen av de skadade personerna är intresserade av att samarbeta med polisen.

– Det gör ärendena väldigt svårutredda. Vi är helt utlämnade till den tekniska bevisningen och eventuella iakttagelser och vittnesmål, säger Mikael Backman.

Efter den senaste skottlossningen hittade polisen en pistol. Tidigare har man också kunnat säkra flera tomhylsor.

– Pistolen ska undersökas noga och eventuellt skickas till SKL i Linköping. Den kommer sannolikt att provskjutas också, säger Lars Franzell.

Han berättar att åklagarmyndigheten hela tiden hålls uppdaterad och när den tekniska undersökningen är färdig utesluter han inte att det kan komma flera frihetsberövanden.

Polisens strategi är just nu att sätta ett hårt tryck på de kända kriminella i staden. Ett liknande arbetssätt som använts av polisen i Malmö.

– Vår uniformerade personal i yttre tjänst stoppar de här personerna så fort de ser dem och ligger tätt på dem hela tiden, säger Mikael Backman.

Trots att alla skottdåden har inträffat i tättbebyggt område så bedömer polisen risken som liten att någon utomstående ska drabbas. Enligt polisen känner alla inblandade varandra på något sätt.

Men det har tidigare inte handlat om två rivaliserande gäng - som verkar vara fallet nu.

– Kanske har de haft några affärer ihop som inte gått så bra. De här personerna är dessutom väldigt lättkränkta och drar sig inte för att använda kraftigt våld, säger Lars Franzell.

I helgen är det stadsfestival i Eskilstuna och mycket folk väntas till centrum. Polisen utvärderar just nu om man ska kalla in extra förstärkning från närliggande polisområden.