Reinfeldts sista offentliga framträdande tillsammans

Publicerad:
Uppdaterad:
Filippa och Fredrik Reinfeldt på Nobelfestligheterna 2011.
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Filippa och Fredrik Reinfeldt på Nobelfestligheterna 2011.

NYHETER

Här tas den sista bilden på statsministern med sin fru i offentligheten.

På kungens Nobelmiddag i december log Fredrik och Filippa Reinfeldt i kapp framför kamerorna.

Tre månader senare kom beskedet - efter 20 års äktenskap går paret skilda vägar.

Sent på kvällen den 10 december förra året höll den yttersta moderatledningen hov utanför Prinsens galleri i Stadshuset. Baren ligger en trappa upp från Blå Hallen där Nobelfesten hålls varje år. För ovanlighetens skull för statsministern var det inte han själv som media var mest intresserade av under kvällen. Blickarna riktades i stället mot en gravid prinsessan Victoria och den svenske poeten Tomas Tranströmer, som fått nobelpriset i litteratur.

”Såg ut att trivas”

Efter den flera timmar långa middagen, där det serverades hummer, pärlhöna och chokladmousse, slappnade paret Reinfeldt av i baren omgivna av bland annat finansminister Anders Borg och utrikesminister Carl Bildt.

Statsministern och landstingsrådet verkade vara på gott humör, även om de inte dansade med varandra lika mycket som många andra politiker gjorde.

– De såg båda ut att trivas. Men samtidigt upplevde jag en viss distans. Fredrik pratade mest med Bildt och Borg, medan Filippa mest pratade med ett annat sällskap. Annars brukar de inte lämna varandras sida, säger en festdeltagare.

Glittrade i rosa klänning

Strax efter halv tolv lämnade kungafamiljen festen, men M-politikerna stannade kvar längre än så. Medan både Gustav Fridolin (MP) och Lars Ohly (V) begav sig hemåt minglade de vidare. De fick sig alla ett gott skratt när både Filippa och Fredrik tog sig en svängom på dansgolvet med Aftonbladets reporter Mattias Sandberg, som bevakade evenemanget.

Under kvällen poserade paret Reinfeldt vant inför fotografernas kamerablixtar. Han i frack och hon i en rosa klänning. Dagen efter, den 11 december, togs den sista offentliga bilden när paret besökte kungens nobelmiddag på Stockholms slott. Få visste då att det skulle bli sista gången som paret syntes tillsammans i ett offentligt sammanhang. Under åren, när både Fredrik och Filippa klättrat till toppen inom Moderaterna, har de ofta synts tillsammans, ibland i sällskap

Filippa är sjuksriven

De senaste veckorna har media fått tre besked om paret Reinfeldt via mejl. Det första handlade om hur Filippa Reinfeldt hade genomgått en operation på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och att hon skulle vara sjukskriven de följande veckorna. I förrgår damp nästa mejl ned.

Statsministerns presschef Roberta Alenius meddelade där att paret Reinfeldt hade sålt sin villa i Täby och i stället köpt ett bostadsrättsradhus för 5,5 miljoner i samma kommun. Och i går kväll klockan 21.55 kom så det slutgiltiga beskedet. "Här kommer ett mejl för att informera om att Fredrik och Filippa har separerat", skrev Alenius.

 Trots att det florerat rykten om separationen, kom beskedet som en chock för många.

– Det kom som en blixt från klar himmel, säger en mångårig medarbetare till Fredrik Reinfeldt.

Publicerad: