Almedalen 2012

”Sverige väntar på en bättre regering”

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

Stefan Löfven talade i Almedalen

Nu har Stefan Löfven gjort debut.

För första gången talade han i Almedalen i rollen som S-ledare.

– Att få leverera ett bra politiskt budskap till den här mängden människor, i den här inramningen, det är naturligtvis en fantastisk upplevelse, säger han.

Socialdemokraterna hade precis som förra året byggt ut scenen i Almedalen med ett klassisk catwalk. Stefan Löfven stod alltså mitt ute i publiken när han premiärtalade som S-ledare under politikerveckan.

Han inledde sitt tal med att krama om och senare rikta en hälsning till Lisbet Palme, Mona Sahlin och Håkan Juholt, som han trodde var på plats.

Almedalen kallas ibland skämtsamt för "Palmedalen" eftersom politikerveckan har sin grund i hans tal från ett lastbilsflak.

Tänkte du på Socialdemokraternas historia när du stod där uppe?

– Nej, inte när man står där uppe, men naturligtvis efteråt gör man ju det. Men det är klart att man har med sig historien som en lärdom till framtiden, säger Löfven.

– Man får aldrig fastna i historien, man ska dra lärdom av den och titta framåt, framåt. Man ska komma ihåg det som har varit men nu ska vi titta framåt.

Efteråt han var nöjd med sin insats och tyckte det kändes som att han hade fått ett bra mottagande av publiken.

– Jag tyckte jag fick bra respons och jag förstår det, Sverige efterfrågar Socialdemokratisk politik.

Tidigare under dagen hade Löfven presenterat två nyheter på en pressträff. I höstens budget kommer både en satsning på nya innovationer inom klimatområdet och mer pengar till exportfrämjande.

”Denna regim måste avgå”

Jobben stod i fokus på pressträffen och det gjorde det också i eftermiddagens tal, där arbetslösheten och regeringens brist på initiativ dök upp titt som tätt.

Stefan Löfven gick vidare med att ta upp situationen i Syrien, där rapporterna om övergrepp på befolkningen blivit allt fler.

– Denna regim måste avgå. FN:s säkerhetsråd måste agera snabbt, Kina och Ryssland har ett speciellt ansvar. Vi stödjer Kofi Annans plan, säger han

”Måste investera också”

Löfven fortsatte till läget i det ekonomiskt krisande Europa. Han var kritisk till vad han ser som för ensidiga åtgärder.

– Det räcker inte att sanera en budget. Man måste investera också. Valet står inte mellan att gasa och bromsa, man måste båda rädda ekonomin i dag och bygga för framtiden, säger han.

Sedan kom den första attacken på den borgerliga regeringen:

– Klyftorna mellan rika och fattiga ökar. När vi går och lägger oss ikväll gör vi det i ett land med stabila finanser och ett modernt näringsliv. Men på måndag morgon vaknar 410 000 upp till arbetslöshet. Regeringen har sagt sen 1006 att alla ska jobba, de har gjort ett undantag, och det är statsråden i Sveriges regering.

”Skjuter reformer på framtiden”

Löfven välkomnade "jobbpakten" som Fredrik Reinfeldt lanserade i början av veckan.

– Men man skjuter reformer på framtiden. Regeringen väntar på bättre tider, Sverige väntar på en bättre regering, sa han och rev ned applåder.

Han lanserade även den gamla S-parollen, "kräv din rätt, gör din plikt" i en ny version.

– Jag vill tala om en hållbar frihet. Det är ett handslag. Individen måste hela tiden göra sitt bästa, dra sitt strå till stacken, utbilda sig, arbete och betala skatt. Sedan står staten för välfärden. Vi tar hand om varandra, säger han.

Sågade momssänkningen

Han sågade även regeringens sänkning av restaurangmomsen.

– Det kostar lika mycket som två tekniska högskolor per år.

Löfven poängterade vikten av samverkan mellan näringsliv och politiken. S har tidigare lanserat idén om innovationspolitiskt råd. Han kritiserade finansminister Anders Borg (M) som tidigare kallat näringslivet för ett "särintresse".

– Om vi ersätter särintresse med samarbete är det få saker vi inte kan göra tillsammans.

”Ska göra alla jobb gröna”

S-ledaren tog även upp den fråga som många företrädare vill att han ska lyfta - klimatfrågan. Han menade att Sverige måste ta ledningen i att koppla samman arbetslösheten och miljöproblemen och lösa båda på ett bräde i och med en grön omställning och klimatinnovation.

– Vi ska göra alla jobb gröna, det är vår uppgift. Av två problem gör vi en möjlighet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu startar sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

LÄS OCKSÅ

SNABBANALYS: Näste statsminister gör entré | Ledarbloggen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Almedalen 2012

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2012

Almedalsveckan