Nyheter

”Tror det handlar om enskilda fall”

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

Reinfeldt om vårdskandalen

Statsminister Fredrik Reinfeldt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt.

Nu kommenterar Fredrik Reinfeldt den senaste tidens skandaler inom äldreomsorgen. 

Enligt honom handlar det inte om något stort utbrett problem. 

– Jag tror att det här handlar om enskilda fall där det inte har fungerat bra, säger statsministern.

Efter ett tal om frihandel på Utrikesdepartementet kommenterade statsminister Fredrik Reinfeldt i dag den senaste tidens uppmärksammade missförhållanden på äldreboenden som drivs i privat regi.

I dag presenterade regeringen en rad planerade satsningar som man säger ska säkra kvaliteten inom äldrevården och göra det svårare för för riskkapitalbolag att slippa undan att betala skatt i Sverige. Äldreminister Maria Larsson berättade också att man nu ska se över vad det finns för skillnader mellan verksamheter som drivs i kommunal och privat regi.

Reinfeldt poängterade också att det uppdagats problem både på ställen som drivs i kommunal och privat regi.  

– Vi tar detta på allvar, men jag tror att det här handlar om enskilda fall där det inte har fungerat bra, säger statsministern.

”Finns exempel på när det inte fungerar”

Vad har regeringen för ansvar för det som uppdagats?

– Det finns ett tillsynsansvar som regeringen i förlängningen av Socialstyrelsen utövar. Sedan finns det ett kommunalt uppföljningsansvar när det gäller mycket av det vi sett exempel på. Det är viktigt att säga att utgångspunkten är att vi vill våra äldre ska bli bra omhändertagna. Det är många som kan känna igen sig i den oro som många känner för att anhöriga eller deras föräldrar inte ska bli illa behandlade på äldre dagar. Jag har själv rest väldigt mycket i svensk äldreomsorg och i kontrast till det vi hört om de senaste dagarna så har jag sett många exempel på bra omsorg. Men det finns exempel på när det inte fungerar och då måste vi självklart ha en uppföljning och kontroll för att se att detta sköts bättre. 

Ska riskkapitalbolag kunna bedriva välfärdsverksamhet i Sverige?

– Jag tycker att man ska kunna driva verksamheter som handlar om att man utför skattefinansierade tjänster. Vi har en lång rad exempel på det redan. Men det ska göras på ett sätt så att det gör med uppföljning och kvalitet. Företag som är verksamma i Sverige ska också vara beredda att betala skatt här. Vi tycker inte att det är rimligt att med väldigt aggressiva upplägg undkomma helt och hållet. Det tittar vi därför skyndsamt på att göra något åt.

Satsas det tillräckligt med resurser på äldrevården?

– Vår ambition har varit att vi velat förstärka resurserna till äldreomsorogen, och som Maria Larsson sa tidigare i dag, så har vi gjort det. Här har vi enskilda fall där det inte fungerat som det ska och det är inte alltid kopplat till resurser. Det finns exempel på bra skötsel både inom privat och kommunal vård, säger Fredrik Reinfeldt.

Fridolin: Måste ha tillräckligt med personal

Även Gustav Fridolin, språkrör i Miljöpartiet, kommenterade i dag regeringens satsningar.

– Det är väl bra att man utreder skillnaden mellan privat och offentlig vård. Men utredningar i all ära – så länge det inte finns tillräckligt med personal så kommer vi ha äldre som får sitta med obytta blöjor.

Du skulle ha velat se andra åtgärder i stället?

– Ja, i första hand se till att det finns tillräckligt mycket personal för att ge en god omsorg. Oavsett vad det står för namn på skylten utanför äldreboendet så är det intressanta där inne om man har tillräckligt med resurser för att ge en god omsorg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter